Учени очакват екологична катастрофа в Балтийско море

Учени от Германия и Финландия са изчислили, че зоните в Балтийско море, където липсва кислород нарастват значително и вече достигат обща площ от 70 хил. кв километра. Изследването е публикувано в списание Biogeoscience.

Експертите са проучили два четириметрови седиментни ядра, извлечени от морското дъно на Архиплагско море – част от Балтийско море между Ботаническият и Финландският залив. В резултат те са стигнали до извода, че за последните сто години скоростта на загуба на кислород в Балтийско море е нараснала значително.

Освен това, така наречените „мъртви зони“ са загубили почти всички видове морска фауна, включително мекотелите.

Според изследователите, основната причина е изхвърлянето на битови, промишлени и селскостопански отпадъчни води. В тях се съдържа голямо количество хранителни вещества, например азот, и фосфор, които провокират бързото размножаване на водорасли.

Мъртвите водорасли се спускат на дъното , където се обработват от бактерии, които активно консумират кислород и следователно морето постепенно го губи.

Учените не смятат, че забавянето на този процес е възможно, ако се намали обемът на замърсяването от емисиите, но за възстановяване на някои участъци може да са необходими десетилетия, тъй като водораслите се размножават и поради азота в атмосферата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари