НАЧАЛО » свят

Учени: Земята се затопля от 10 000 години

Чрез компютърни симулации американски изследователи доказват, че климатичните промени на планетата не се дължат на човешката дейност

fb
3E news
fb
15-08-2014 02:04:00
fb

Земята се затопля от 10 000 години, което противоречи на твърденията, че това се дължи на човешка дейност. Това съобщава в. "Дейли мейл", позовавайки се на екип американски учени от университета на Уисконсин, предаде БТА.


Учените са направили различни компютърни симулации с въздействащи върху климата фактори. Всяка от тях е показала видима тенденция към затопляне от 10 000 години, на която не е възможно да са противодействали физически сили. Според американските изследователи предишните проучвания са използвали противоречиви данни от ледени проби.


Опитите да бъде намерен отговор на въпроса дали Земята е била в период на глобално затопляне или охлаждане преди 20-ти век не дават категоричен отговор. Някои изследвания установяват тенденция към затопляне, а друга - към охлаждане. Въпросът е кой е прав? Възможно е противоречието да се дължи на проблем с данните или на модела.


Известно е, че атмосферният въглероден двуокис се е покачил с 20 части на милион преди 20-ти век, както и че масивната ледена покривка от последния ледников максимум се свива. Тези физически промени предполагат покачване на средните годишни глобални температури, дори и някои райони да са в захлаждане, както през малката ледникова епоха в Европа в периода от 16-ти до 19-ти век.


Екипът по под ръководството на проф. Лиу прави симулации на въздействащите върху климата фактори: силата на слънчевата светлина, глобалните парникови газове, ледената покривка, промените в количеството вода от стопените снегове и ледове. Всяка от тях показа глобално затопляне през предишните 10 000 години.


Миналогодишно изследване на базата на био и геотермометри обаче показа, че преди около 7000 години е започнал период на глобално охлаждане, който е продължил, докато хората са започнали да оставят следа. Авторите на това изследване разглеждат данните, събрани от други учени от ледени проби, седименти с фитопланктон и други от 73 места по света. Тези данни понякога си противоречат, особено за северното полукълбо. Тъй като интерпретирането на тези данни е сложно, според проф. Лиу те може да не отразяват добре общата картина. Например биологичните проби, депозирани през лятото, може да са различни от тези от зимен седимент, взет от същото място.


Авторите на новото изследване все пак правят уговорката, че то не оборва данните за въздействието на човека върху климата, започнало от началото на 20-ти век насам, посочва "Дейли мейл". 

климатични промени
глобално затопляне
влияние на човешкия фактор върху глобалното затопляне
причини за климатичните промени
наука
По статията работи: