Официално регистрираната мощност на глобалната слънчева енергетика надхвърля 400 ГВт

Почти една трета от световната фотоволтаична енергетика е концентрирана в Китай (131 ГВт), сред тройката лидери по установена мощност от слънчева енергия на човек от населението са Германия Япония и Белгия.

По данни на Международната енергийна агенция за фотоволтаична енергия Photovoltaic Power Systems program (IEA PVPS), през 2017 г. в света са били въведени в експлоатация 98 ГВт слънчеви електроцентрали, а тяхната обща установена мощност е достигнала 402.5 ГВт. Това е 70 пъти повече от 2006 г. Това се казва в новия доклад, публикуван на :  http://www.iea-pvps.org/fileadmin/dam/public/report/statistics/IEA_PVPS-A_Snapshot_of_Global_PV-1992-2017.pdf

Според данните, установените мощности на слънчевата енергетика са изпреварили тези на атомната.

Почти една трета от световната фотоволтаична енергетика е концентрирана в Китай (131 ГВт), като през 2017 г. Китай е осигурил повече оп половината ръст в световен мащаб.

Делът на слънцето в производството на електроенергията в световен мащаб надхвърля 2 % (достига до 2,14 %).

Що се отнася до големите икономика като Германия и Япония например, слънчевите електроцентрали са произвели през 2017 г. 7,47% и 5,93 % съответно. В Италия и Гърция използването на слънцето е довело до производство на над 7% електроенергия, а в Китай – на 3%.

Сред тройката от лидери по установена мощност от слънчева енергия на човек от населението са Германия Япония и Белгия. В Германия например на всеки жител се пада по половин киловат слънчева електроцентрала.

Без да се взема предвид Китай, фотоволтаичният пазар през миналата година е нараснал общо с 4 ГВт – ръстът е 45 ГВт. Пазарът на САЩ е спаднал с 28 % - до 10,6 ГВ

В същото време динамично е нарастването на пазарите в Австралия – с 1,25 ГВт., Южна Корея – 1,2 ГВт, Пакистан – 800 МВт, Тайван – 523 МВт и Тайланд – 251 МВт.

Очаква се, че Малайзия, Виетнам и Индонезия през следващите години, също ще отбележат принос в развитието на слънчевата енергетика.
Към края на 2017 г. 29 страни са имали установени слънчеви мощности, които са надхвърляли 1 ГВт.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари