НАЧАЛО » свят

Управляващите в Белгия уличиха HSBC в измама

fb
3E news
fb
17-11-2014 10:26:00
fb

Управляващите в Белгия обвиниха HSBC Private Bank SA (Suisse), швейцарският клон на банката HSBC в данъчни измами и пране на пари в милиарди евро, съобщава AFP.

 

По данни на следствието от 2003 г. банката е окзвала на клиентите си, включително и на диамантени дилъри от Антверпен помощ в отклоняване на плащането на данъци в Белгия. В резултат в бюджета на Белгия не са влезли доходи от стотици милиони евро, е съобщил съдебният заседател Мишел Клез.

 

През миналата седмица HSBC се оказа в списъка от шесте големи международни банки, глобени от регулаторите на Великобритания, САЩ и Швейцария общо за 4,3 млрд. долара за „игрите“ на валутния пазар.

 

Британската банка HCBS Holding Plc може да отдели допълнително около 240 млн. долара за плащане на глоби в рамките на досъдебно урегулиране на делото за манипулиране на валутните курсове, съобщава Блумбърг.

 

Сумата на глобата наложена на HSBC съставлява 618 млн. долара. Освен това през юли-септември банката отдели за покриване на възможни съдебни разходи 378 млн. долара, се казва в прессъобщение от 3 ноември.

 

Най-голяма е глобата за швейцрската UBS AG: 800 млн.долара Citigroup Inc= ще заплати на регултора 668 млн.долра, JP Morgan Chase&Co. - 662 млн. долара, Royal Bank of Scotland Group Plc - 634 млн. долара, HSBC Holdings Plc - 618 млн. долара.

 

HSBC Private Bank SA (Suisse)
Белгия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева