НАЧАЛО » свят

Унгарският парламент одобри споразумението за АЕЦ "Пакш"

fb
3E news
fb
07-02-2014 11:17:00
fb
Унгарският парламент ратифицира междуправителственото споразумение за разширяването на АЕЦ "Пакш". При гласуването депутатите от правителствената коалиция, съставена от партиите Фидес и Християн-демократическата народна партия (KDNP) подкрепиха решението.
 
"За" гласува и парламентарната група на партия "Jobbik". Депутатите от опозиционните Унгарска Социалистическа партия (MSZP) и Партията на зелените "LMP" бяха против решението.
 
Депутатите, влизащи в Демократичния съюз на бившия министър-председател Ференц Дюрчани, не участваха в гласуването. Министърът на националното развитие на Унгария Ласлове Немет и генералният директор на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко подписаха на 14 януари руско-унгарско междуправителствено споразумение за изграждането на два нови енергоблока на АЕЦ "Пакш".

Подписването на договора за АЕЦ "Пакш" се очаква след около половин година. В резултат през 2023 г. се очаква централата да обезпечава почти напълно необходимостта на страната от електроенергия. Двата нови блока щ струват по предварителна оценка 10 млрд.долара.

АЕЦ Пакш
Унгария
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева