Унгария предсрочно е изплатила на Русия 97 млн. долара в рамките на погасяване на кредита за АЕЦ

Унгария е изплатила на Русия 78,2 млн. евро (96,8 млн.долара) в рамките на погасяване на кредита, използван за финансиране на разширението на АЕЦ „Пакш“, казва във вторник министъра на икономиката на страната Михай Варга в интервю за унгарският вестник Vilaggazdasag.
Унгария планира да построи два руски атомни блока ВВЕР-12000. Общият бюджет на проекта е 12,5 млрд.евро. Русия осигурява 80 процента финансиране на строителството, Унгария – 20 процента.

По думите на Варга, Унгария иска да остави в сила кредитно споразумение, което да служи като „предпазна мярка“ за проекта. Министърът добавя, че Будапеша ще продължи да извършва плащания с изпреварващ график,  докато ниските лихви дават такава възможност.
Унгарската АЕЦ „Пакш“ е разположена на 100 км от Будапеща и на 5 км от гр. Пакш. Централата е построена по съветски проект, като на нея се експлоатират четири блока с реактори тип ВВЕР-440. Централата произвежда над 50 % от електроенергията, произведена в Унгария. В края на 2014 г. Русия и Унгария подписаха документи за строителство на пети и шести блок на АЕЦ с реактори по руска технология ВВЕР-1200. Русия отпусна на Унгария кредит от 10 млрд. евро.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари