НАЧАЛО » свят

Украйна ще продължи да се бори срещу "Южен поток"

fb
3E news
fb
26-12-2013 10:32:00
fb

Украйна, която неотдавна се договори с Русия за намаляването на цената на доставките на газ с 1,5 пъти  през 2014 г. ще положи всички сили  да повлияе върху строителството на неизгодният за нея газопровод „Южен поток”, предназначен за доставки на газ за Европа, като я заобикаля.  Украинската страна ще настоява за преразглеждане ан договоринестите с „Газпром” по повод строителството на „Южен поток”, участък от който вече се строи в Сърбия, съобщава РИА Новости.

През следващата година Украйна ще председателства Европейската енергийна общност. Министърът на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна Едуард Ставицки заяви, че украинската страна е настроена решително.

„Ние ще настояваме за изпълнение на всички договорености по отношение на Енергийната харта, а именно – на втория ии третия енергиен пакет...Вторият въпрос, който ние ще повдигнем  - това е за „Южн поток”, тъй като той не е ратифициран на ниво енергийна общност, нито на нивото на Европейската комисия, а някои страни членки на ЕС вече анонсираха този въпрос и започнаха строителството”, подчерта Ставицки.

Министърът добави, че за Украйна е много чувствителен въпросът за свободния достъп до европейската газотранспортна система. Не по-малко чувствителен по думите на Ставицки е и въпросът за строителството на заобикалящият Украйна „Южен поток”, защото транзитът на газ за Европа  се отразява на доходите на бюджета на страната.

Украйна споделя позицията на Европейската комисия, която също е недоволна от строителството на „Южен поток”. В началото на декември в Министерство на енергетиката на Русия постъпи документ от ЕК, която иска преразглеждане на договореностите, сключени със страните транзитьори, през които минава „Южен поток” – Австрия, България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Сърбия.

Позицията на Европа е, че двустранните споразумения за строителството на газопровода между „Газпром” и тези страни нарушават законодателството на Европейския съюз, пише news.ru. В частност ЕС не го устройва това, че „Газпром” ще управлява тръбопровода и ще определя цени, което противоречи на третия енергиен пакет на ЕС.

В край на ноември тази година в Сърбия се състоя тържествена церемония по началото на строителството на газопровода „Южен поток”.  За да покаже колко е изгодно сътрудничеството по този проект Русия обеща на Сърбия пет милиарда долара, които Белград да получи само за енергийни проекти.

В частност трябва да посочим, че България тепърва започва да се сблъсква с проблеми по "Южен поток". Причината е, че това второто правителство, което чете не както трябва, а както му е изгодно третия енергиен пакет. Припомняме, че наскоро български експерти коментираха именно това качество на българските управляващи. Според тях обаче България има възможност за "дерогация". Засега властите обаче отказват да коментират подобен ход. 

Южен поток
Газпром
газ
Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева