НАЧАЛО » свят

Украйна трябва да нагнети 11 млрд.куб м газ в хранилищата си за зимата, сега там има около 6,5 млрд.куб м

Путин помоли Русия засега да се въздържа от преминаване към схемата авансовото заплащане на газовите доставки

fb
3E news
fb
09-04-2014 06:49:00
fb

За подготовка на зимата Украйна е необходимо да нагнети в подземните газохранилища 11,5 млрд. куб метра газ. Това каза заместник-председателят на „Газпром” Виталий Маркелов на съвещание при президента на Русия Владимир Путин с ръководството на правителството на САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС.

„През миналата година „Нафтогаз Украйна” нагнети в подземните хранилища 19 млрд.куб метра газ, а към днешния ден след преминаването на зимния период там останаха 6,5 млрд.куб метра – без да отчитаме хранилищата, които са в Крим”. По негови данни в Глебовското хранилище в Крим сега са нагнетени около 0,65 млрд.куб метра газ.

„За да посрещне следващата зима (Украйна) трябва да възстанови обемът на подземно съхранение до нивото от 18 млрд.куб метра газ”, смята Маркелов. Затова според него „около 11,5 млрд.куб метра трябва да бъдат нагнетени през летния период, за да се подготви и зимата, а и за да се осъществи експорт на газ за нашите западни потребители през зимния период”.

В отговор на въпрос на президента Путин „Колко ще струва това?” Маркелов отговори „От 4 до 5 млрд.долара ще струва покупката на газа”.

От своя страна президентът подчерта, че „нагнетяването в подземните хранилища касае всички: и нас като доставчици, и Украйна като потребители, и транзита на газ за Европа, и нашите европейски потребители”.

В рамките на съвещанието при президента министърът на енергетиката Александр Новак съобщи, че задълженията на Украйна към Русия за доставеният газ към началото на април са 2,238 млрд.долара.

Русия продължава да оказва поддръжка на икономиката на Украйна, субсидирайки я със стотици милиони долари, но ситуацията не може да продължава вечно, заяви от своя страна президентът Путин. По думите му във връзка с незаплащането от страна на Киев на дълговете ситуацията около сътрудничеството на Русия и Украйна в енергетиката е „сложна, да не кажа критична”.

Путин помоли да се въздържат от преминаване към предплащане на газа за Украйна до провеждане на допълнителни консултации. „Аз бих помолил правителството и „Газпром” да се въздържат от предприемането на тези възможности, произтичащи от договорите в едно или друго направление”, заяви президентът.  По думите на руския президент, ако Украйна не се съгласи на консултации, в този случай Русия ще действа в съответствие с договорите. „Аз ще помисля за формата на консултации с нашите партньори и моля Минстерство на външните работи да организира това”, подчерта президентът, цитиран от руската агенция.

Путин
Украйна
Русия
газ
газови доставки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева