НАЧАЛО » свят

Украйна продължава с шистовия газ, отказа се от проекта за LNG-терминал

fb
3E news
fb
25-02-2014 12:47:00
fb

Въпросът за строителството на терминал за втечнен природен газ не е актуален сега за страната. Това заяви изпълняващият длъжността министър на анергетиката на Украйна Едуард Ставицки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Аз смятам, че сега за тази сума, която се споменаваше по-рано LNG-терминал на нас не ни е необходим. Има много по-реални начини за диверсификация на доставките на газ – реекспорт от страните на Европейския съюз и добив на шистов газ, отбеляза той.

От реекспорта на газ от Словакия Украйна се надява да получава „до 10 млрд.куб метра годишно”,  въпреки че досега няма подписан договор със страната. Проектите, свързани с шистовия газ могат да бъдат реализирани не по-рано от 2015 г., става ясно от думите на Ставицки.

„Обемът на инвестиции по проекта от страна на правителството и компанията Shell  за 2014 г. съставлява 178 млн.долара. През тази година ние ще пробием минимум три кладенеца. Аз смятам, че за реални резултати може  да се говори през пролетта на следващата година”, подчерта Ставицки.

По-рано проектът за LNG-терминал беше един от приоритетните за Украйна. Той беше иницииран от през 2010 г. и в края на 2012 г. беше на етап строителство.

LNG-терминал
шистов газ
Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева