НАЧАЛО » свят

Украйна призова САЩ и Великобритания да подкрепят пакт с Русия с гаранции за суверенитета

fb
3E news
fb
28-02-2014 11:13:00
fbПарламентът на Украйна призова днес САЩ и Великобритания да подкрепят пакт с Москва, с който да бъде гарантирана независимостта на страната, съобщи АФП. Рано сутринта американският вицепрезидент Джо Байдън разговаря с временния министър-председател на Украйна Арсений Яценюк, като обеща "пълна" подкрепа на САЩ за страната, чиито нови лидери се стремят към откъсване от руското влияние.

Законодателите гласуваха да поискат гаранции за меморандума от 1994 г., който Украйна подписа с Великобритания, Русия и САЩ в Букурещ. Документът цели запазване на границите на страната и независимостта й, а в замяна да предаде ядрения арсенал, останал в страната след разпада на Съветския съюз.

Вътрешният министър на Украйна обвини Русия в подготовка за "въоръжена инвазия" в Крим. Той заяви, че руските сили са блокирали една военновъздушна база и през нощта са нахлули в друго летище на полуострова.

Предполагаемите операции, за които руските власти отричат, идват само ден след като проруски настроени въоръжени превзеха контрола над местните правителствени сгради в Крим. Местните законодатели гласуваха за провеждането на референдум на 25 май за разширяване на автономността на региона и заменяне на местното правителство с промосковски официални лица

Байдън увери премиера, че Съединените щати ще предложат пълната си подкрепа, при положение че Украйна провежда реформите, необходими за възстановяване на икономическото състояние, търси на помирение, изпълнява международните си задължения и се стреми към открити и конструктивни отношения с всички свои съседи, се посочва в изявление на Белия дом.

Украйна
криза
Пакт с Русия
сащ
Великобритания
По статията работи:

Галина Александрова