Украйна очаква спад от 4,1 % при потреблението на газ

Очакванията са базирани на мерките за енергийна ефективност

Правителството на Украйна очаква през 2018 г. потреблението на газ от населението и топлинно  -енергийния комплекс да спадне с 4,1% в сравнение с 2017 г., до 16,2 млрд. куб м. В частност това очаквано понижение е вследствие на мерките за енергийна ефективност, съобщи премиерът на страната Владимир Гройсман.

„Целта ни е амбициозна и ще продължим и в бъдеще. През 2017 г. потреблението от населението и топлинно-  енергийния комплекс е на 16,9 млрд. куб м (газ). През тази година бихме искали да е 16,2 млрд. куб м“, каза Гройсман на заседание на правителството в сряда, предавано дистанционно и засягащо темата за енергийната ефективност.

Гройсман отбеляза, че през 2014 г. потреблението на газ в Украйна е било от порядъка на 24 млрд. куб м. Той смята, че благодарение на мерките за енергийна ефективност страната може да намали потреблението до 10 млрд. куб м, уточняват агенциите.
Премиерът добави, че от особено значение за постигане на тези показатели е създаването на фонд за енергийна ефективност, по което правителството вече работи.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари