НАЧАЛО » свят

Украйна и Полша приключиха технико-икономическата обосновка за свързващ газов интерконектор

fb
3E news
fb
19-10-2015 04:32:00
fb

Украйна и Полша завършиха разработката на технико-икономическата обосновка за строителство на интерконектор (свързващ газопровод), съобщава РИА Новости, позовавайки се на прессекретаря на оператора на украинската газотранспортна система, компанията Укртрансгаз. Максим Белявский.

Заедно с полските колеги завършихме работите по подготовката на технико-икономическата обосновка за строителството на газов интерконектор „Полша-Украйна“. Страните планират пълното реализиране на проекта хрез 2020 г. Тръбопроводът е част от северо-южния газов коридор“, е съобщи Белявский.

През ноември 2014 г. Украйна предложила на Словакия да направи с участието на Полша и Унгария газов хъб на границата на Европейския съюз със система от свързващи газопроводи (интерконектори) с единично съхранение от над 30 млрд.куб м газ с перспектива за увеличение до 50-55 млрд.куб метра.

Укртрансгаз“ и операторът на газотранспортната система на Полша Gaz-System S.A през декември 2014 г. подписаха споразумение за разширяването на системата от газопроводи.

На територията на Украйна като основен вариант за разширение на тази система е определено строителството на магистрален газопровод-интерконектор „Дроздовичи-Билче-Волица“ с дължина 110 километра с капацитет от 8 млрд.куб м годишно в посока Полша-Украйна и 7 млрд.куб м годишно в посока Украйна-Полша.

 

газов интерконектор
Украйна
Полша
Укртрансгаз
Gaz-System
По статията работи:

Маринела Арабаджиева