Украйна и ЕС стартират проект за използване на украинските газохранилища

Украйна и Европейския съюз (ЕС) започнаха осъществяване на проект за комплексно проучване на украинските подземни газохранилища, съобщава пресслужбата на „Нафтогаз Украйна“.

„Учредителното заседание се състоя на 12 юли в офиса на представителството на ЕС в Украйна. Проектът ще бъде осъществен от консорциум, в който влиза един от световните лидери – френският оператор на газохранилища Storengy и международната юридическа компания CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang“, се казва в съобщението.

Както отбелязват от „Нафтогаз“, проектът ще се финансира от ЕС и е „насочен към разработка на устойчив икономически подход и използването на украинските подземни хранилища на газ в контекста на европейския и украинския енергиен пазар“. „Проектът ще осигури възможност за привличане на най-добрите консултанти към разработката на оптимална стратегия за уникалната инфраструктура за съхранение на газ в Украйна“, коментира председателят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Изследването предполага прогнозиране на търсенето на услуги за съхранение на газ през следващите 20 години и проучване на възможностите на Украйна на пазара на подземни газохранилища. На базата на получените резултати ще бъдат разработени няколко стратегически сценария за оптимално използване на подземните газохранилища в страната. Техническият одит на всеки обект ще бъде извършен от Storengy.

CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang от своя страна ще анализира действащата законодателна база и съответствието й с Третия енергиен пакет и другите норми в ЕС.

„Нафтогаз Украйна“ е собственик на 100 % от акциите на „Укртрансгаз“. Компанията управлява най-големите газохранилища в Европа с общ капацитет от 31 млрд. куб м природен газ. През последните години, поради конфликт с руския „Газпром“ и спиране на закупуването на руски газ подземните газохранилища използват едва 50% от капацитета си.

Storengy е дъщерна компания на Engie и е на пазара от 60 г., като основната й дейност е експлоатация и строителство на газохранилища. Тя оперира 21 от газохранилищата във Франция, Германия и Великобритания с капацитет общо от 12,2 млрд. куб м.

CMS Cameron Nabarro Olswang е международна юридическа компания с основен офис в Лондон и предоставя услуги в различни сектори.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари