Украйна достроява Хмелницката АЕЦ с помощта на Skoda JS

Украйна ще дострои Трети и Четвърти енергоблокове на Хмелницката АЕЦ с помощта на чешката компания Skoda JS. Министерството на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна съобщи, че Правителственият комитет по въпросите на икономическата, финансовата и правната политика, развитието на горивно-енергийния комплекс, инфраструктурата, отбраната и правоохранителната дейност е одобрил технико-икономическата обосновка за довършване строежа на двата енергоблока. Стойността на дейностите възлиза на близо 72,5  милиарда гривни (около 2,4 млрд. евро). След като през 2015 г. договорът за строеж на двата енергоблока с Русия бе разтрогнат, единственият вариант за дострояването им в най-кратки срокове при минимални загуби е да се използват реактори ВВЕР-1000, произведени от Skoda JS (Чехия).

Предвижда се монтажа на турбини, произведени от „Турбоатом“ и генератор на компанията „Електротяжмаш“. Мощността на двата енергоблока ще бъда 2200 МВт, а годишното производство на електроенергия от тях - 16,226 млрд. КВтч. Срокът за построяване е 84 месеца от началото на работите, а предполагаемото въвеждане в експлоатация на 3 блок е през 2025 г. Нивото на изпълнение на строителната част в момента на прекратяване на договора на Трети енергоблок е 75%,  а на  Четвърти енергоблок – 28%.

В началото на ноември 2017 г. украинската ядрена компания „Енергоатом“ получи от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и от Индустриалната търговска банка на Китай (ICBC) предложение за предоставяне на кредитни средства за завършване на строителството на двата енергоблока на Хмелницката АЕЦ.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари