НАЧАЛО » свят

Украинският премиер Микола Азаров подаде оставка

В страната ще има предсрочни парламентарни избори

fb
3E news
fb
28-01-2014 12:16:00
fb

Украинският премиер Микола Азаров подаде оставка, за да "запази единството и цялостта на Украйна", предаде Ройтерс. Съгласно украинската Конституция оставката на премиера автоматично води до оставка на цялото правителство, припомня агенцията.

"Конфликтната ситуация в страната застрашава икономическото и социално развитие на Украйна и носи заплаха за цялото украинско общество и всеки гражданин. Взех това лично решение да поискам от президента на Украйна да приеме оставката ми от поста министър-председател”, се казва в изявлението на Азаров, разпространено от пресслужбата на украинския кабинет.

В него премиерът посочва, че с цел да се създадат допълнителни възможности за обществено-политически компромис за мирно разрешаване на конфликта той е взел решението да се оттегли. Микола Азаров допълва, че по време на конфронтацията правителството е направило всичко възможно, за да не се допуснат кръвопролития, ескалация на насилието и нарушения на правата на гражданите. Премиерът подчертава, че най-важното е да се запази единството и целостта на Украйна.

Парламентът на Украйна днес обсъжда само един въпрос: "за уреждането на политическата криза и осигуряването на стабилност в страната", съобщи председателят на парламента Володимир Рибак. След обявявенето на оставката на Азаров, в парламента бе обявена почивка, за да се проведат консултации между ръководството на Върховната рада и лидерите на парламентарните фракции, предаде ИТАР-ТАСС.
Според Володимир Олейник, един от депутатите на Партията на регионите, подновяването на заседанието е било отложено, защото има разногласия по въпроса за обявяване на амнистия за участниците в протестите.

Опозицията не приема изискването амнистията да влезе в действие, след като бъдат освободени всички окупирани от демонстранти сгради и помещения, каза още Олейник.

 

Микола Азаров
оставка
Украйна
напрежение
По статията работи:

Георги Велев