НАЧАЛО » свят

Удължиха лицензът за експлоатация на Първи енергоблок на АЕЦ „Дуковани“

fb
3E news
fb
22-12-2015 02:33:00
fb

Чешкото Управление по ядрена безопасност удължи до края на март 2016 г. лиценза за експлоатация на Първи енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ – част от енергийната компания ЧЕЗ. Първоначално се предполагаше, че управлението ще издаде нов лиценз на мястото на стария 10-годишен лиценз, който изтича на 31 декември 2015 г., съобщава 1prime. ЧЕЗ обаче не успя да завърши контролните проверки на централата и да подготви необходимите документи, уточнява изданието.

Според чешката телевизия, ЧЕЗ е поискала повече време, защото по време на обширна проверка на многослойните заварки в Първи енергоблок на централата е открила несъответствия, свързани със заварките. По тази причина временно бяха спрени както Първи, така и още два блока на АЕЦ „Дуковани“, а само един продължава да произвежда електроенергия.

Разположената в източната част на страната АЕЦ „Дуковани“ е построена от съветски експерти в периода 1974–1987 г. Тя има четири енергоблока с реактори ВВЕР-440. На всеки 10 години ЧЕЗ трябва да получава лиценз за по-нататъшна експлоатация на всеки от енергоблоковете.

 

 

АЕЦ Дуковани
Чехия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева