НАЧАЛО » свят

Търсенето на LNG ще се увеличи с 35% през следващите 20 г., прогнозира шефът на Chevron

Разходите за проекта Gorgon са с 40% по-високи от тези в Мексиканския залив и компанията се замисля

fb
3E news
fb
12-04-2016 05:28:00
fb

Търсенето на втечнен природен газ вероятно ще се увеличи с 35% през следващите 20 години, но разходите за газовите проекти трябва да се запазят под контрол, заяви генералният директор на Chevron Джон Уотсън в рамките на специализирана конференция.

Той отбеляза, че световното търсене на природен газ ще остане високо през следващите десетилетия.

За удовлетворяване на това търсене „през следващите 20 г. ние ще имаме всяка година нужда от проект от мащабите на Gorgon”, каза Уотсън, визирайки гигантския терминал на Chevron за експорт на втечнен природен газ (LNG) на западното крайбрежие на Австралия. По този проект на стойност от 54 млрд.долара започна доставка на природен газ съвсем скоро, отбелязва Dow Jones Newswires.
Уотсън добави, че разходите в Австралия остават високи и на енергийния сектор се налага да полага усилия, да ги контролира, ако иска да удовлетвори нуждите на световната икономика от природен газ. Разходите за
Gorgon нараснаха рязко от момента, в който партньорите започнаха работа над проекта през 2009 г.

В Австралия има много предимства, но трябва да призная, че живеем в конкурентен свят и нивото на разходите тук сега е много високо“, каза Уотсън.

По думите му, разходите в Австралия са с 40% повече от Мексиканския залив в САЩ. „Ние действително трябва да се замислим дали тези проекти ще могат да останат конкурентоспособни“, добави Уотсън.

 

 

Chevron
LNG
LNG-терминал
втечнен природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева