Търсенето на петрол в света ще се увеличи с 12 % към 2040 г., прогнозира МАЕ

Международната агенция за енергетика (МАЕ) подобрява оценката си за ръста на търсенето на петрол в света през 2040 г с 1,4 млн. барела на ден, в сравнение с миналогодишната прогноза, като очакването е показателят да се увеличи с 12 % до 104,9 млн. барела на ден, става ясно от базовият сценарий в ежегодната прогноза World Energy Outlook 2017 (WEO-2017).

Агенцията подобрява и оценката си за ръста на търсенето на петрол към 2025 г. - с 2,1 млн. барела на ден повече от миналогодишната. От агенцията очакват, че показателят ще се увеличи за този период със 7 % до 100,3 млн. барела на ден.

„Понижението на търсенето на петрол в дългосрочна перспектива в страните с развита икономика ще бъде в голяма част компенсирано от ръста на търсенето в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион“, се казва в прогнозата. От МАЕ отбелязват например, че потреблението на петрол в Индия ще осигурява почти половината от ръста на световното търсене на петрол към 2040 г. Китай, както и страните от Африка и Близкия изток също ще са част от движещите сили за повишеното търсене.

Нарастването на броя на електромобилите в света ще започне към 2025 г. да оказва ефект и при потреблението на петрол. Така например, според прогнозата на МАЕ, към 2040 г. броят на електромобилите ще достигне 280 млн. , или 15 % от общият брой на автомобили в света, което съответно ще доведе до намаляване на нуждата от почти 2,5 млн. барела петрол на ден. В този смисъл от агенцията и не очакват пик на търсенето на петрол до 2040 г.

Що се касае до предложенията на пазара на петрол, то той ще е на средно ниво на търсенето. Основен източник на нарастването на предложенията ще се дължи на страните извън ОПЕК (до 2025 г,) като 80 % се пада на САЩ. Делът на ОПЕК на пазара на петрол към 2025 г. ще падне до 41% от настоящите 43 %, но ще се увеличи до 46% към 2040 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари