НАЧАЛО » свят

Турция ще инвестира близо 1,7 млн.долара за развитие на ВЕИ

fb
3E news
fb
26-09-2016 08:55:00
fb

Турското министерство на енергетиката ще отдели за подкрепа при осъществяване на инвестиционните програми в сектора на Възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) сумата от 5,07 млрд.лири или 1,698 млн.щатски долара (по курса към 26 септември 2016 г.). В Турция проектите от сектора за ВЕИ се осъществяват от частния сектор.

Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие финансират турските проекти за ВЕИ пряко или чрез местните банки. Така например Световната банка ще отдели за осъществяването на проекти 250 млн.долара, а Фонда за чисти технологии ще отдели 39,8 млн.долара.

В Турция съществуват т.нар. зони за ВЕИ, определени от правителството като перспективни.

Турция като цяло се смята за един от най-обещаващите пазара за производство на слънчева енергия в света, като изчисленият потенциал на страната се оценява на 400 млрд.кВтч/г. Перспективи има и в областта на вятърната енергетика. В момента в страната например се осъществява проект за вятърна електроцентрала от азербайджанската компания Petkim с мощност от 51МВт. Плановете са проектът да бъде завършен през 2017 г. Според предварителните оценки новият вятърен комплекс ще осигурява 12% от нуждите от електроенергия на комплекса Petkim. Стойността на проекта е 54 млн.евро.

ВЕИ
Турция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева