Турция стартира първия си хибриден проект – ВЕЦ в Долен Калекьой ще произвежда и соларна енергия

Енергетика / Свят
3E news
716
article picture alt description

Водноелектрическата централа в Долен Калекьой е особено важна за енергийната система там, тъй като това е първата хибридна електроцентрала, която комбинира хидро и слънчева енергия в Турция. С подобен подход на изграждане и на соларна централа при огромния ВЕЦ се решават някои от предизвикателствата по време на суши, когато голям дял от водноелектрическите съоръжения не работят и страната трябва да използва електроцентрали, работещи на природен газ и въглища.

Увеличение на инсталирания капацитет на слънчевите централи със 100%

През 2020 г. Турция е добавила най-много възобновяем капацитет за една година в историята си - около 4,8 GW, което прави възобновяемите източници да достигна 49 GW от 95 GW обща инсталирана мощност на енергийната си система. Това постижение обаче може да бъде надминато през 2021 година.

Миналата година половината от новия капацитет за ВЕИ бе създаден от ВЕЦ-овете, а останалата част се дължи на вятърните и слънчевите електроцентрали, заедно с биомасата. Прогнозите на турската асоциация за слънчева енергийна индустрия (GENSED) са, че мощността на слънчевата енергия ще бъде увеличена с 1,5 GW. Това би било 100% увеличение спрямо миналата година, когато 672 MW нови фотоволтаици бяха свързани към енергийната система.

Резултатът през 2020 г. беше понижен поради прекъсвания в глобалната верига на доставки, причинени от пандемията COVID-19, каза ръководителят на GENSED Халил Демирдаг, цитиран от Анадолска агенция.

В края на 2020 г. общата инсталирана мощност на фотоволтаичните съоръжения е била 6667 MW, което е 4% от общото производство на електроенергия в Турция. Демирдаг каза, че потенциалът за слънчева енергия може да помогне на Турция да намали разходите си за внос на енергия и изменението на климата.

Турция има и голям хидроенергиен потенциал, но по време на суша е трябвало да произвежда електричество от природен газ и въглища. „Виждаме слънчевата енергия като чудесен стабилизатор за ВЕЦ-овете, когато се изгражда централа от хибриден начин“, добави той.

Комбиниране на слънчева и водна енергия

Свързването на последния от трите блока на хидроелектроцентралата Долен Калекьой към мрежата на язовир Долен Калекьой беляза и началото на търговското производство на електроенергия. Централата бе построена от консорциума, ръководен от GE Renewable Energy Hydro Solutions. Собственик е Kalehan Energy Group.

Със своите 500 MW инсталирана мощност, ВЕЦ-ът на Долен Калекьой ще бъде шестата по големина частна водна централа в Турция. Гюлтекин Келес, генерален мениджър в Kalehan Energy Group, заяви, че страната използва само 60% от своя икономически установен хидропотенциал.

Долен Калекьой е първата хибридна електроцентрала в Турция с 500 MW хидро и 80 MW слънчева централа, работещи в синергия, добави Келес.

Припомняме, че Турция разполага с 28,8 GW от ВЕЦ, но все още има допълнителен икономически потенциал за до 50 GW хидроенергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща