Турският консорциум СКК се е отказал от участие в строителството на АЕЦ „Аккую“

Турският консорциум Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) се e отказа. от участие в проекта за строителство на АЕЦ „Аккую“. Това съобщава във вторник информационната агенция Anadolu, позовавайки се на представители на консорциума.

По данни на агенцията, компаниите, влизащи в консорциума не са могли да постигнат договорености по търговски въпроси, свързани с проекта за строителство на АЕЦ „Аккую“.

АЕЦ „Аккую“ се строи по схемата ВОО, при която собственик на чуждата атомна централа е руската страна. Компанията „Росатом“ сега притежава почти 100 % от проектната компания АО „Аккую Нуклеар“. Стойността на проекта за строителството на атомната централа е около 22 млрд. долара.
През лятото на 2017 г. „Росатом“ подписа term sheet за продажба на турския консорциум Cengiz-Kolin-Kalyon на 49 % от „Аккую Нуклеар“. Плановете бяха сделката да бъде затворена до края на 2017 г., като сумата изобщо не бе съобщена и коментирана.

В средата на януари източник от „Росатом“ съобщи пред журналисти, че държавната корпорация разчита да затвори сделката през 2018 г. за изпълнение на договореностите за  първи блок на централата до 2023 г.

Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничество при строителството и експлоатацията на атомната електроцентрала на площадката на „Аккую“ в турската провинция Мерсин бе подписано през 2010 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари