НАЧАЛО » свят

Турска компания ще строи в Грузия две вятърни централи на стойност до 200 млн. долара

fb
3E news
fb
26-06-2017 10:27:00
fb

Турската компания Calik Enerji Sanayi ve Ticaret A.S. Пристъпи към подготовка на технико-икономическата обосновка за строителството в Грузия на две вятърни електроцентрали с обща мощност от 120-160 МВт, съобщава директорът на „Фонд за развитие на енергетиката на Грузия“ (GEDF) Мамук Кобахидзе.

По думите му, едната централа с мощност от 12-160 МВт ще е в региона на западната част на Грузия, а другата 20-40 МВт – в централната част.
По думите  му, към настоящия момент се съгласуват техническите параметри и условия с „Държавната електросистема на Грузия“.
„Инвестиционната стойност на проекта ще стане ясна след уточняване на мощностите на електроцентралата“, коментира генералният директор на GEDF, но по оценка на експерти, строителството на 1 МВт ще струва 1,2 – 1,3 млн. долара, съобщава Финмаркет.
Както бе съобщено в Грузия се планира осъществяване на още една вятърна електроцентрала с мощност от 150 МВт от компанията GeoGraft, дъщерна на германската MR Graft. Според информацията на GEDF, предполага се, че тя ще бъде построена на 180 км западно от Тбилиси. Инвестиционната стойност на този проект се оценява на сумата от 227 млн. долара, като вече е създадено съответното съвместно предприятие.

В момента в Грузия текат дейности по проекти за строителство на вятърни електроцентрали с обща мощност от 670 МВт.
Потенциалът на вятърната енергетика в Грузия е от порядъка на 4-4,5 млрд. кВтч годишно, или около 50% от нуждите на страната от електроенергия.

Грузия
вятърни електроцентрали
По статията работи:

Маринела Арабаджиева