Тръмп спря сделка за почти 150 млрд. долара между американска и сингапурска компания

Източник: БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп блокира сделка за 146 млрд. долара между американската компания „Куалком” и сингапурската „Броудком” заради опасения, че "би накърнила националната сигурност", предава БГНЕС, позовавйки се на западни меди. Покупката на американския телекомуникационен гигант щеше да бъде най-голямата в историята на технологичната индустрия.

„Имам правдоподобни доказателства, които ме карат да вярвам, че „Броудком”…чрез контрола си върху „Куалком”..може да предприеме действия, които да застрашат националната сигурност на САЩ”, заяви държавният глава в писмено изявление, разпространено от Белия дом и нареди двете компании да „се откажат незабавно и окончателно от планираното поглъщане”.

Няколко дни по-рано Министерството на финансите също оповести, че „Броудком” е нарушила заповедта на Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ по три пъти отделни точки, тъй като не е уведомила предварително страната за намеренията си.

В отговор на обвиненията от „Броудком” заявиха, че "категорично не са съгласни с твърденията, че придобиване на „Куалком” поражда каквито и да било опасения за националната сигурност". Намесата на Тръмп е крайно необичайна, тъй като обикновено даден американски президент не би си позволил подобни резки действия преди сделката да е финализирана.

„Куалком” е може би най-големият производител в света на чипове и микропроцесори за смартфони, включително и за онези мобилни средства, който използват операционната система „Андроид”. Компанията се смята и за лидер в разработката на чипове с най-съвременната 5G технология. Въпреки това от „Броудком” неколкократно обявиха, че не са заинтригувани в развитието на т.нар. GualG 5G.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари