НАЧАЛО » свят

Тръмп обеща: 1 трлн. долара за инфраструктура, по-ниски корпоративни данъци и данъчни облекчения за средната класа

fb
3E news
fb
01-03-2017 12:05:00
fb

В първото си официално обръщение към двете камари на Конгреса на САЩ президентът Доналд Тръмп обеща 1 трлн. долара за инфраструктурни разходи чрез публично-частни инициативи, основен ремонт на реформата в здравеопазването на досегашния президент Обама, известна като "Обамакеър", както и "масивни данъчни облекчения" за средната класа и намаляване на нивото на корпоративния данък. Той обаче не представи по-конкретни детайли как ще направи всичко това без да има драматично увеличаване на и без това огромния бюджетен дефицит, предаде БНР.

Въпреки липсата на конкретика това представлява първото негово изказване, в което той подкрепи идеята за данъчно кредитиране, което да помогне на американците да увеличат покупателната си сила.

Президентът на САЩ също така обеща основен ремонт на имиграционната система, подобряване на заетостта и заплащането на труда, но и в този случай Тръмп не представи по-ясни насоки относно бъдещата политика на Белия дом за постигането на тези цели.

Междувременно "Уолстрийт Джърнъл" съобщава, че администрацията на Тръмп разработва национална търговска политика, която ще се стреми да намали влиянието на Световната търговска организация (СТО) в САЩ и ще бъде в защита на американските закони. Според финансовата медия това може да накара търговските партньори на САЩ да го обвинят в нелоялни практики.

Политиката, съдържаща се в проекта на документ, който ще трябва да бъде публикуван по-късно днес, представлява драматично оттегляне от политиката на досегашната американска администрация на Обама, изповядваща, че трябва да се спазват международните икономически правила под ръководството на СТО - органът, регулиращ търговията в световен план и решаващ споровете между негови членове.

За разлика от това, новата администрация на Тръмп ще бъде по-агресивна при защитата на суверенитета на САЩ относно неговата търговска политика и ще използва "всички възможни лостови механизми, за да насърчи другите страни да отворят техните пазари", се посочва в документа.

Доналд Тръмп
инфраструктура
инвестиции
данъчни облекчения
По статията работи:

Галина Александрова