НАЧАЛО » свят

Тръмп иска предоговаряне на НАФТА с Канада и Мексико

fb
3E news
fb
23-01-2017 09:30:00
fb

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще проведе преговори с правителствата на Канада и Мексико с цел предоговаряне на Североамерикнаското споразумение за свободна търговия (известно като НАФТА), в което влизат трите страни. Това съобщи той преди церемонията на клетва на високопоставените служители на администрацията на Националния съвет за сигурност към Белия дом.
Тръмп каза, че най-скоро „ще проведе срещи с премиера на Канада (Джъстин Трюдо) и президента на Мексико (Енрике Пеня Нието). „Ние смятаме да започнем преговори за предоговаряне на НАФТА, а също така и по въпросите на миграцията, както и сигурността на границата“, отбеляза той.
Тръмп нарече Мексико „действително потресаваща“ страна, а президентът й – удивителен. „Мисля, че ние ще постигнем много добър резултат за Мексико и Съединените Щати“, заключи той.
НАФТА е Североамериканско споразумение за свободна търговия, подписано от САЩ, Мексико и Канада през 1992 г. и влязло в сила през 1994 г. Предоговарянето на НАФТА бе едно от предизборните обещания на Тръмп.
Лидерите на Мексико и Канада отделно водиха разговор снощи по телефона и се разбраха да обединят сили, за да насърчават икономическата интеграция в Северна Америка, съобщават международните агенции.

НАФТА
Североамериканско споразумение за свободна търговия
Канада
Мексико
сащ
Доналд Тръмп
По статията работи:

Маринела Арабаджиева