НАЧАЛО » свят

Транзит на природен газ и пазарна власт - случаят на Турция

fb
3E news
fb
12-09-2017 09:05:00
fb

Автор: naturalgasworld

Тази статия е публикувана първоначално от EWI Energy Research & Scenarios през август 2017 г.

Поради географското си местоположение Турция е ключова държава, която оказва влияние върху реализирането на проекта Южен газов коридор (SGC). В същото време, като основна транзитна страна в рамките на Южния газов коридор, Турция би могла да упражнява пазарна власт чрез транзита на природен газ.

Дали Анкара упражнява пазарна власт или не, е от решаващо значение за икономическата оценка на Южния газов коридор.

Статията проследява този въпрос количествено, използвайки глобален модел на пазар на парникови газове. В модела се разглеждат една олигополна /състояние на пазара, в което продавачите са толкова малко , че действията на всеки един от тях съществено ще повлияят на цените и ще имат измеримо въздействие върху конкурентите/ и една конкурентна структура на доставките в Европа през 2030 г.

Ако европейският пазар на природен газ през 2030 г. се характеризира с олигополно предлагане, Турция може да упражнява пазарна власт, което води до по-високи цени в сравнение с конкурентните транзити, особено в Югоизточна Европа.

В една конкурентна структура на пазара обаче значението на Южния газов коридор и по този начин и на потенциала на пазарната мощ на турския транзит е ограничено.

Цялото изследване можете да намерите ТУК

Източник: CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P

транзит на природен газ
олигопол
конкуренция
пазар
Турция
Южен газов коридор
По статията работи:

Галина Александрова