НАЧАЛО » свят

Транзитът на руски газ през Украйна е намалял с 9,2 % за периода януари - април

fb
3E news
fb
06-05-2018 10:00:00
fb

Украйна през януари-април е намалила транзита на руски газ за ЕС и Молдова в сравнение с аналогичния период на миналата година с 9,2 %  - до 27,7 млрд. куб м, става ясно от съобщение на „Укртрансгаз“.

„Количеството транспортиран газ от Русия през територията на Украйна за европейските страни и Молдова е 27,7 млрд. куб м. От началото на годината обемът за транзит е намалял с 2,8 млрд. куб м, или с 9,2 %  в сравнение с аналогичния период на 2017 г.“, се казва в съобщението на „Укратрансгаз“.
Според съобщението, през април тази година обаче, в сравнение с април 2017 г. обемът за транзит е нараснал с 0,3 млрд. куб м, или с 3,7 %  , а като количество увеличението е 7,6 млрд. куб м.

Според данните за 2017 г. транзитът на руски газ през Украйна е рекорден за последните осем години – 93,5 млрд. куб м.
В края на март „Газпром“ и „Нафтогаз“ съобщиха, че са провели преговори за прекратяване на договорите за доставка и транзит на газ. В края на април „Газпом“ внесе в Стокхолмския арбитраж документите за прекратяване на двата договора – за доставка и транзит, като съобщи, че преговорите не са довели до резултат . В същото време руския газов гигант потвърди, че е готов на преговори с „Нафтогаз“ за транзит и след 2019 г. , при икономически изгодни условия.

По-рано Стокхолмският арбитраж в резултат на продължителните дела задължи „Газпром“ да заплати на „Нафогаз“ сумата от 2,56 млрд. долара, което всъщност предизвика и решението на руската компания за прекратяване на договорите за доставка и транзит на природен газ.
Междувременно канцлерът на Германия заяви за необходимостта от запазването на транзита през  Украйна.

На съвместна пресконференция със словашкия премиер Петер Пелегрини, Меркел заяви в края на миналата седмица, че Словакия и Германия смятат, че ЕС трябва да помисли за дългосрочни структури, които предвиждат запазването на Украйна, като страна транзитьор на газ ( в системата за енергийно снабдяване на ЕС ).

природен газ
транзит на руски газ през Украйна
ЕС
Газпром
Укртрансгаз
Нафтогаз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева