НАЧАЛО » свят

Транзитът на газ от Русия през Украйна за Европа се е увеличил с почти 30%

fb
3E news
fb
29-07-2015 04:32:00
fb

Транзитът на природен газ от Русия през Украйна за страните от Европа през юли е бил в обем от 6,137 млрд.куб м, което е с над 28,8 % повече в сравнение с аналогичния период на 2014 г.

От 1 до 28 юли тази година през украинската газотранспортна система за нуждите на европейските потребители са транспортирани 6,137 млрд.куб м природен газ, което е с 28,8% повече в сравнение с миналата година“, става ясно от съобщение на отдела за връзки с обществеността към оператора на газотранспортната система на Украйна - „Укртрансгаз“.

Според съобщението ежедневният транзит за страните от ЕС е почти 238 млн.куб м, което е с 66% повече от аналогичните данни за 2014 г., съобщава РИА Новости.

По-рано от ръководителят на пресслужбата на „Укртрансгаз“ Максим Белявски съобщи, че транзитът на газ от Русия през територията на Украйна за Европа през януари-юни 2015 г. е бил 28,7 млрд.куб м, уточнява агенцията.

През миналата година за аналогичния период Украйна е транспортирала за Европа 36,5 млн.куб м. Това означава, че количеството на транзит на газ през Украйна през първото полугодие на 2015 г., в сравнение с аналогичния период за миналата година е намалял с 21,4%.

Транзитът на газ от Русия през Украйна за Европа се осъществява без проблем.

Украйна прекрати закупуването на газ от „Газпром“ на 1 юли, тъй като страните не успяха за съгласуват допълнителни споразумение към договора за третото тримесечие. Киев в частност остана недоволен от предложената цена от 247,18 долара за барел (с отстъпка от 40 долара). Украйна сега получава газ само по реверсивен път от Европа.

 

 

природен газ
транзит на газ през Украйна
Укртрансгаз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева