Тимерманс увери: ЕК ще предприеме мерки за защита на европейската индустрия, ако САЩ въведат вносни мита за стомана и алуминий

Европейската комисия ще предприеме мерки за защита не европейската индустрия, ако САЩ въведат вносни мита за стоманата и алуминия. Това заяви във вторник първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс в интервю за Europe1.

“Ако САЩ въведат протекционистични мерки, то Европейският съюз ще защити своята индустрия по пропорционален начин“, каза той. „От наша страна, това е ясно послание отправено към Вашингтон – да не правят това. Но ако все пак бъде осъществено, ние ще реагираме“, каза Тимерманс.
Той отбеляза, че „ЕК ще действа бързо и решително“.

През миналия четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че през тази седмица САЩ ще въведат вносни мита за стоманата и алуминия – 25 % и 10 % съответно за всички страни, осъществяващи внос на тази продукция.
Министърът на финансите на Франция Брюно Ле Мер, това е неприемливо, а и ще окаже голямо влияние върху европейската икономика и в частност, върху френските компании. Според него от една търговска война ще има „само губещи“.

Правигелството на Германия също се обяви против подобни мерки от страна на САЩ, отбелязвайки, че подобни действия ще засегнат значително германските износители.

Световната търговска организация (СТО) също реагира още на 2 март, като изрази безпокойство по отношение на намеренията на президента на САЩ. „Търговска война не е необходима на никого. СТО ще следи внимателно развитието на ситуацията“, заяви председателят на СТО Робърт Азеведо.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари