НАЧАЛО » свят

Темповете на ръст на вноса на петрол в Китай вероятно ще намаляват

fb
3E news
fb
09-09-2015 05:05:00
fb

Високите темпове на ръст на внос на петрол в Китай, които подкрепяха световното търсене може да се понижат заради отслабване на икономическия ръст и увеличаването на ефективността на енергопотреблението. Това съобщи новият изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (IEA) Фатих Бирол.

Вероятно и през следващите години Китай ще остане двигател на ръста на световното търсене на петрол. Годишното увеличение на вноса на петрол обаче по всяка вероятност ще е с 10% по-малко от очакваното през тази година, смята Бирол.

Ръстът на броя на автомобилите, а също така натрупването на запаси от петрол от китайското правителство и от компаниите подкрепят търсенето на този ресурс в Китай, независимо от забавянето на икономическия ръст в страната. Намаляването на темповете на търсене и увеличаването на ефективността при използването на енергоресурси може обаче да влошат перспективите, добави Бирол. По думите му, увеличението на ефективността на потреблението на енергийни ресурси в световен мащаб е признак, който трябва да се отчита от нефтодобивната промишленост. 

Фатих Бирол през тази седмица предприе първото си пътуване за чужбина като председател на IEA, съобщава Dow Jones Newswires.

Дискусии между Китай и IEA текат от много години. Според осведомени източници, за запазване на влиянието си в световен мащаб IEA се нуждае от по-голямо участие на китайската страна в работата на агенцията.

 

 

IEA
МАЕ
Международна агенция по енергетика
Фатих Бирол
петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева