НАЧАЛО » свят

Таяни: ЕС трябва да инвестира в затварянето на средиземноморския маршрут

За тази цел са необходими най-малко 6 млрд. евро, уточни председателят на Европейския парламент

fb
3E news
fb
25-06-2018 04:28:00
fb

Европейският съюз трябва да инвестира в затварянето на средиземноморския маршрут, по който мигрантите от Африка влизат в Европейския съюз. За тази цел са необходими най-малко 6 милиарда евро. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от вестник „Велт“ и ТАСС.

„Срещата на ЕС, която ще се проведе в края на тази седмица, е последният шанс да не излъжем очакванията на половин милиард европейци. Страните-членки на ЕС трябва да намерят общо решение на въпроса за регулирането на миграцията в Европа. В противен случай целият проект ЕС е заплашен от смърт. По примера на споразумението с Турция, което позволи да се затвори балканският маршрут, ЕС трябва да инвестира в затварянето на средиземноморския маршрут най-малко 6 милиарда евро“, каза той.

Необходимо е по-тясно сътрудничество между ЕС и такива транзитни държави като Мароко, Тунис, Либия, Мали, Мавритания, Чад и Алжир, смята Таяни. Финансовата подкрепа за тези държави, подобна на тази, която беше оказана на Турция, ще помогне за това повече никой от Северна Африка да не се опитва да се добере по море до Европа.

Таяни също така разкритикува разпределението на мигрантите вътре в ЕС. От 650 000 подадени молби за убежище през 2017 г. в ЕС, 416 000 са регистрирани в три държави – Германия, Италия и Франция. Той призова на срещата на ЕС да се обсъди справедливото разпределение на мигрантите между страните от Евросъюза.

Европейският съюз
инвестиция
средиземноморския маршрут
затваряне
мигранти
финансиране
Антонио Таяни
По статията работи:

Галина Александрова