НАЧАЛО » свят

Тарифите за транзит на руски газ през Украйна са занижени два пъти, според „Нафтогаз“

fb
3E news
fb
06-03-2018 11:02:00
fb

Украинската „Нафтогаз“ смята, че тарифите за транзит на руски газ през украинска територия са занижени два пъти.
Това заяви търговският директор Юрий Витренко пред телевизия ICTV.

“Смятаме, че стойността на транзита на газ по договора с „Газпром“ през територията на Украйна е занижена приблизително два пъти от 2009 г. до днес. Ние ще се опитаме да докажем това преди всичко в рамките на нов арбитражен процес“, каза той, цитиран от ТАСС.
По думите на Витренко, заради занижените тарифи „Нафтогаз“ е недополучил около 20 млрд. долара през 2009 – 2017 години. „Но това трябва да се докаже, това е наша гледна точка“, добави той.

Според договора между „Нафтогаз“ и „Газпром“ от 2009 г. стойността на тарифите за транспортиране на газ през украинска територия е плаваща и се определя по формула, зависеща от стойността на горивната съставляваща и инфлацията в Европа. Годишно от транзита на газ Киев получава над 2 млрд. долара, а според данните за 2017 г-, както прогнозира председателят на украинската компания Андрей Коболев, сумата от това трябва да е приблизително 3 млрд. долара.

В понеделник новата „газова война“ навлезе в нов етап, след като „Газпром“ съобщи преди това за изпратено до „Нафтогаз“ уведомление за започване на процедура по прекратяване на договорите за доставка и транзит на природен газ в Стокхолмския арбитражен съд. Украинската компания пък съобщи, че е получила уведомлението и зави готовност за преразглеждане на договорите. Едва ли обаче може да се стигне до преразглеждане и до постигане на някакво съгласие дори във формата ЕС-Русия-Украйна, предвид диаметрално противоположните позиции на ръководствата на двете компании от една страна, а и заради решението на Стокхолмския арбитраж от 28 февруари. Съдът задължи „Газпром“ да изплати на „Нафтогаз“ сумата от 4,637 млрд. долара компенсации за не доставка на газ за транзит през Украйна, но предвид предишното решение по договора за доставка на газ, руската компания трябва да плати по-малко – 2,56 млрд. долара. „Газпром“ заяви несъгласие с решението, а също така, че то води до дисбаланс на в договорите в полза на украинската държавна компания, което е и причината за искането за прекратяване на договорите за доставка и транзит на руски газ през Украйна.

Нафтогаз
транзит на руски газ през Украйна
цени на транзита на газ през Украйна
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева