С поставяне на нови перки Германия може да удвои производството на ток от вятър

Енергетика / Свят
3E news
1631
article picture alt description

Нов доклад, публикуван от германската вятърна енергийна група Bundesverband WindEnergie (BEW) и регионалната група за възобновяеми енергийни източници LEE NRW, установява, че съществуващата мощност на вятърната енергия в Германия може да се удвои до 2030 г. по много лесен начин. Само чрез надстройки до по-нови модели вятърни турбини мощността реално може да бъде удвоена.

Проучването, за което първо се съобщава от германското списание Clean Energy Wire, установява, че общата годишна продукция от германската вятърна енергия може да се увеличи до 200 тераватчаса до 2030 г. Производството може да достигне до 500 тераватчаса годишно до 2030 г. с удвояване на сегашната земна площ, посветена на за използване на вятърна енергия в страната (от 1% от общата площ на Германия сега да се увеличи до 2%). „Днес по-малко от един процент от повърхността на Германия е предназначена за ВяЕЦ. Това вече би ни позволило да покрием близо 40 процента от търсенето на енергия до 2030 г. Ако делът нарасне до два процента, бихме могли да покрием почти на 100 процента търсенето “, смята Wolfram Axthelm от BWE.

„Вятърът може да направи много повече: През последните 20 години технологията направи огромен скок. Съвременните вятърни турбини днес произвеждат около десет пъти повече електроенергия от тези, построени в началото на хилядолетието. Това също трябва да бъде отразено по-добре в потенциалните проучвания на федералното правителство ”, каза Кристиан Милденбергер, управляващ директор на LEE NRW.

Проучването прогнозира, че интензивността на изходната мощност на вятърните турбини, използвани в Германия, ще се увеличи някъде между 230 вата на квадратен метър и 350 вата на квадратен метър, което води до много по-голяма мощност при настоящите скорости на вятъра, тъй като по-големите ротори и по-високите височини на главината улавят много по-голямо съотношение на кинетичната енергия, съхранявана чрез вятъра.

Проучването включва диаграма, която показва много значителен спад в годишните инсталации на нова вятърна енергия в Германия, но също така и ролята за презареждане и обновяване на съществуващите съоръжения към днешна дата. Растежът на вятърната енергия в Германия започна преди повечето други страни, като инсталациите започнаха да се роят още в началото на 2000-та година. Това означава, че много от тези ранни площадки са узрели за подмяна, тъй като техните 20-годишни договори за субсидии приключват.

Общо проучването предполага, че до 53 допълнителни гигавата с нов инсталиран капацитет биха могли да дойдат само от замяната на стари модели вятърни турбини с нови такива. За четирите анализирани германски региона средната номинална мощност на турбините може да бъде увеличена от около 3 мегавата днес до около 5,6 - 6,2 мегавата до 2030 година.

Изследването идва в критичен момент за климатичните амбиции на Германия. Растежът на вятърната енергия, след бурния скок, драстично спря през последните две години поради проблеми около претоварването на преносната мрежа, включително и реакцията на общностите  към нови електропроводи, заедно с отрицателните реакции на обществото към новата вятърна енергия.

Въпреки тези пречки, възобновяемите енергийни източници в Германия са постигнали някои важни етапи. Енергията от въглища намаля в страната и възобновяемата енергия запълни тази празнина, тъй като COVID19 значително намали търсенето на енергия.

По-рано през годината възобновяемите енергийни източници достигнаха рекордните 61% от произведената мощност през февруари (55,8% от общото производство за първата половина на 2020 г.), а пакетите стимули COVID19 ще бъдат частично насочени към опит за съживяване на пазара на ВяЕЦ в страната.

Търсенето на електроенергия в Германия се очаква да се увеличи през следващите десетилетия, поради прогнозираното нарастване на електрическите превозни средства, растежа на термопомпите в домовете и производството на водород чрез електролиза.

През 2030-те години LEE NRW прогнозира, че дори това увеличение на търсенето на електроенергия, в допълнение към очаквания растеж, може да бъде покривано чрез използването на по-нови модели турбини, които надвишават седем мегавата мощност на единица.

„Няма зелена пропаст в добива на електричеството от ВяЕЦ. Днес има само една пропаст в одобрението, която трябва да бъде преодоляна бързо, за да можем да постигнем климатичните и енергийните цели ”, каза Кристиан Милденбергер.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща