Сърбия разчита да получи газ по „Турски поток“ на 29-30 декември

Енергетика / Свят
3E news
915
article picture alt description

Сърбия разчита да започне да получава руски газ по газопровода „Турски поток“ на 29-30 декември, съобщи президентът на страната Александър Вучич. „Всичко тече нормално, на 29 или на 30 (декември ) ще пуснем газа“, каза Вучич на съвместната пресконференция с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Вучич заяви, че Сърбия не вижда към настоящия момент алтернативи на доставките на руски газ за страната. „Ние и досега през Украйна и Унгария получавахме руски газ. Този газ беше най-евтиният за нас. Всеки път, когато американците ни питаха защо не вземем някакъв друг, ние им казвахме – да, моля, без проблем. Ходих три пъти на разговори при Алеив“, каза той, отговаряйки на въпроса за бъдещето на проекта „Турски поток“ и за това как ще се отразят американските санкции.

Както коментира Вучич, „ние им казахме – дайте ни по-евтин газ и ние няма да купуваме по-скъп“. В резултат, по думите на президент на страната „оказа се, че няма достатъчно газ за Сърбия“. „Всеки път, когато питахме, къде е този по-евтин газ, никога не получавахме отговор...Можем ли сега да получим този по-евтин газ? Такъв още не съм видял“, допълни Вучич.

"Нима някой  от Сърбия може да купи по-скъп газ? И как (този газ ) ще стигне до Сърбия? Заради нечии политически интереси да купи по-скъп газ? Не мога да го направя. Как ще обясня това на хората?" Според него „изграждахме собствен газопровод, от който със сигурност се нуждаем“. "Ние изобщо нямаме проблеми със закупуването на руски газ. Да, разбира се, ако ни предложите по-евтин, моля. Но никой никога не го е предлагал", каза той.

Газопроводът „Турски поток“ свързва пряко газотранспортната система на Турция и Руся и осигурява доставките на енергийни ресурси за Турция, Южна и Югоизточна Европа. През газопровода за региона ще се осигуряват доставки от порядъка на 31,5 млрд. куб м природен газ.

Частта от газопровода, който минава през България, се нарича от София „Балкански поток“, отбелязват чуждите агенции. Участъкът е с дължина от 474 километра. България изгради своевременно мощностите, които й осигуряват възможностите да получава газ от „Турски поток“- мощността  на границата с Турция е 19,9 млрд.куб м годишно. Забавяне при строителството на българския участък се получи, заради обжалването на търгове. Сърбия е готова със своя 403-километров участък от продължението на „Турски поток „ на своя територия (12,88 млрд. куб м на входа и 8,6 млрд. куб м на изхода).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща