НАЧАЛО » свят

Съдът отне лицензията на Total за добив на шистов газ в южната част на Франция

fb
3E news
fb
26-12-2017 01:04:00
fb

Апелативният съд на Версай отмени решението на съда от по-ниска инстанция, който по-рано през годината потвърди лицензията на Total по отношение на разрешението за извършване на добив на шистов нефт и газ в южната част на Франция. Това става ясно от съобщение на френските медии.
Разрешението за добив от правителството на Франция е от 2011 г.

През 2016 г. то е отменено от съда, след което са последвали жалби в апелативния съд. Тази година на 21 декември разрешението е отменено окончателно от апелативния съд на Версай.

Решението е взето в резултат на подадените заявления с жалби от страна на екологичните организации на южните департаменти на страната, в частност от  Stop au gaz de schiste.

Еколозите оценяват решението на съда като голяма победа за всички организации, обявили се против проучването и добив на шистов газ в страната. Преди това въз основа на възраженията от страна на екоактивистите бяха отменени разрешенията за още 5 департамента в южната и югоизточната част на Франция.

На този етап от Total не коментират решението на съда, но като цяло позицията на нефтогазовата компания е известна. Председателят на компанията Патрик Пуяне каза през 2016 г., че компанията няма да предприеме никакви мерки целящи заобикаляне на решението на съдебните органи.
При подаването на искането за лицензията за добив на газ на територията на Франция от Total заявиха, че на територията на страната няма да се прилага метода за хидравличен разрив на пластовете. Използването на територията на Франция на този метод е забранено. Според новият закон приет през декември 2017 г. за нарушения, установени на територията на страната се предвиждат две години затвор и глоба от 30 хил. евро. Новите законови правила предвиждат освен това отказ от добива на петрол и газ на територията на Франция след 2040 г. и налагане на санкции. Изключение се предвижда само за компании, които в този период не са успели да компенсират разходите си за проучване и добив.

добив на шистов газ
Total
хидравличен разрив на пластовете
Франция
еколози
По статията работи:

Маринела Арабаджиева