НАЧАЛО » свят

Съветът по енергетика САЩ-ЕС се обяви за Южния газов коридор и против "Северен поток 2"

Политиците заявиха подкрепа за интерконектора Гърция-България и терминали за LNG в Хърватия и Гърция

fb
3E news
fb
05-05-2016 12:07:00
fb

САЩ и ЕС смятат, че всички нови проекти в областта на газовата инфраструктура на Европа трябва да отговарят на Третия енергиен пакет. Това се казва в изявлението на участниците в заседанието на Съвета по енергетика САЩ-ЕС, което се проведе в сряда във Вашингтон под председателството на държавния секретар на САЩ Джон Кери и върховния представител ва ЕС по външната политика Федерика Могерини.

Трети енергиен пакет

 „Във връзка с необходимостта от утвърждаване на енергийното сигурност на газовия пазар в ЕК, Съветът стигна до извода, че всяка нова инфраструктура трябва да отговаря напълно на Третия енергиен пакет и другите закони на ЕС в дадената област, а също така на целите на Енергийния съюз“, се казва в документа.

В него се подчертава, че „използването на енергетиката в качеството на политическо оръжие е неприемливо“ и се подчертават намеренията на САЩ и ЕС да продължат сътрудничеството за целите на на диверсификацията на доставките на енергийни ресурси за страните от Европа, в това число и чрез експорта на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. В тази връзка участниците в съвещанието заявяват подкрепата си за строителството на мощности за прием и преработка на LNG в Хърватия и Гърция „в случай, че там има пазарно търсене“.

В подкрепа на интерконектора Гърция-България

Освен това се изразява подкрепа на така нареченият Южен газов коридор, „включително изграждането на тръбопровод през Адриатическо море и съединяването на газовите отсечки между Гърция и България“.

Съветът потвърди твърдата си подкрепа за Южния газов коридор, включително строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP) и подчерта важността на интерконектора Гърция-България и строителството на терминали за втечнен природен газ в Хърватия, а също в Гърция, ако има търсене на пазара“, се казва в изявлението.

 Отбелязва се също така важността на създаването на мощности на Пиренейския полуостров за доставка на газ за Европа и изграждането на енергийна инфраструктура в страните от Балтийско море с цел пълната им интеграция в общоевропейския газов пазар. В случая става въпрос за строителството на интерконектор Полша-Литва, за осигуряване на алтернативни газови доставки за Финландия и страните от Балтийския регион.

В сектора на електричеството Съветът призна важността на пълната интеграция на балтийските страни към вътрешния енергиен пазар на ЕС и приветства завършването на свързването на линиите за пренос Литва-Полша и Литва-Швеция през декември 2015 г.“, се отбелязва в изявлението.

За TTIP

 САЩ и ЕС смятат също така, че Трансатлантическият търговски договор (TTIP), който се планира да бъде съгласуван напълно до края на годината ще помогне за свободната търговия на енергийни ресурси.

Съветът призна, че TTIP има потенциал за утвърждаване на свободната търговия на енергия и технологии с ниско съдържание на въглерод, намалява търговските и инвестиционни бариери, насърчава сътрудничеството и общите практики в регулирането“, се казва още в изявлението.

Страните смятат също така, че договорът ще помогне за установяване на общи стандарти и ще доведе до създаване на по-ефективни и отворени енергийни пазари.

Северен поток 2“

 Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че газопроводът „Северен поток 2“ ще се отрази негативно не само на Украйна, но и на страните от Източна Европа.

Ние смятаме да обсъдим конкретен въпрос, който предизвиква в мен и всички тук дълбоко безпокойство – газопроводът „Северен поток 2“. Този проект предизвика много бурни дискусии сред двете страни на Атлантика и в САЩ са уверени, че той ще окаже негативно влияние върху Източна Европа. Вие не можете да пренебрегнете този проблем, каза Кери преди срещата си с еврокомисаря по външните работи на ЕС Федерика Могерини.

 

 

Съвет по енергетика САЩ-ЕС
ТАП
интерконектор Гърция-България
Южен газов коридор
LNG
По статията работи:

Маринела Арабаджиева