Съветът на ЕС подложи на критика системата на партийно финансиране в Германия

Работна група на Съветът на Европа за борба с корупцията (GRECO) подложи на критика системата за партийно финансиране в Германия поради недостатъчната й прозрачност. В доклада на GRECO, публикуван в понеделник се казва, че от 20 препоръки на Съветът на Европа, в Германия към днешна дата са изпълнени само 9, съобщава DW. Предишният доклад на GRECO е публикуван преди седем години.

На първо място сред критиките е подложено регулирането на големите дарения. Сега партиите са длъжни да докладват на президента на Германия само дарения от над 50 хил. евро. От GRECO обаче смятат, че тази сума трябва да бъде значително понижена. Освен това властите в Германия трябва напълно да отменят възможността за анонимни дарения на партиите – сега те са разрешени на сума до 500 евро. В допълнение Германия трябва да въведе система, която да задължи политиците да декларират отрано разходите си за предизборна кампания.

Работната група на Съвета на Европа за борба с корупцията отбелязва и някои от постигнатите успехи по изпълнение от страна на Германия на предишните препоръки. Сред тях, според GRECO е успешната дейност по отношение на налагането на санкции във връзка с инкриминирането на активните и пасивни подкупи.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари