НАЧАЛО » свят

Строителство на LNG-терминал стартира на Балтийския шелф под Калининград

fb
3E news
fb
07-02-2017 11:49:00
fb

Строителство на морски терминал за прием и транспортиране на втечнен природен газ (LNG) започна на Балтийския шелф в Калининградска област, съобщава пресслужбата на регионалното правителство, позовавайки се на компанията „СтройТрансНефтеГаз“.
„Специалистите от „СтройТрансНефтеГаз“ започнаха изграждането на 29 инсталации, тежащи 6815 тона, които ще са в основата на бъдещият терминал. По.нататък се планира изграждането на кея, дренажни, изпарителни системи и инсталации за обработка на газовите изпарения“, съобщават от пресслужбата, цитирана от ТАСС.

За да може предприятията в региона да бъдат безпроблемно снабдявани с газ особено при пиково натоварване, на територията на Романово Зеленоградския район е построено подземно газохранилища. В момента там се провеждат дейности по увеличаване на обема. Турминалът за прием и транспортиране на газ, строителството на който е на 5 км от зеленоградкото крайбрежие е предназначен за запълване на газохранилището.
По думите на генералния директор на "СтройТрансНефтеГаз" Владимир Карташян, проектът предвижда реконструкция на съществуващото и строителство на ново подземно газохранилище, както и увеличение на активния обем до 800 млн.куб м. Хранилището е предназначено за създаване на запаси от газ, които дават възможност за покриване на дневните и сезонни неравномерности при потреблението.
За транспортирането на газ от регазификационните инсталации до газохранилището под водата има положен газопровод с дължина от 5 км. Цялостното изграждане на комплекса трябва да приключи до края на настоящата година.

LNG-терминал
СтройТрансНефтеГаз
Калининградска област
По статията работи:

Маринела Арабаджиева