Строителството на TANAP е завършено над 80%, газът от Азербайджан се очаква през юни 2018 г.

Строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP) е завършено над 80%, твърди в статия първият вицепрезидент на Държавната компания на Азербайджан Хошбахт Юсифадзе.  Статия по темата е публикувана във в. „Република“.

По думите на Юсифадзе, доставките за Турция на първия газ от азербайджанското газово находище „Шах Дениз“ по TANAP още през юни 2018 г. са напълно реални.  

„В рамките на проекта са изпълнени над 80% от дейностите“, се казва в статията. Юсифадзе отбелязва, че строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP) също се осъществява при интензивни темпове.

„Доставката на първия газ от Азербайджан за Европа по ТАР е планирана за 2019 г.“, се отбелязва в статията. Първоначалната пропускателна мощност на газопровода TANAР, според очакванията ще е 16 млрд. куб м газ годишно. Около 6 млрд. куб м ще бъдат доставяни за Турция, а останалите са предназначени за европейския пазар. След завършване на строителството на Трансадриатическия газопровод (TAP), газа ще достигне до Европа в началото на 2020 г.

Газопроводите TANAP и TAP са част от Южния газов коридор. Акционери в ТАР са : BP - 20%, SOCAR — 20%, Snam — 20%, Fluxys — 19%, Enagаs — 16%, Axpo — 5%.

По данни на агенция Trend общата стойност на проекта TANAP е 8,6 млрд. долара. За финансиране на проекта са отпуснати кредити от страна на Световната банка (800 млн. долара) и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (600 млн. долара). Възможност за финансиране на проекта се обсъжда и от Европейската инвестиционна банка. Газопроводът TANAP тръгва от грузинско-турската граница до западната граница на Турция.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари