НАЧАЛО » свят

Строителството на реактори на АЕЦ Hinkley Point поже да бъде отложено

fb
3E news
fb
19-04-2015 11:55:00
fb

Проектът за строителство на два блока за новата британска АЕЦ Hinkley Point може да бъде минимизиран, тъй като в конструкцията на атомните рактори от трето поколение EPR са установени „сериозни дефекти“ при експлоатацията на АЕЦ Flamanville в Норманидя (Франция), ставя ясно от публикации в местни медии.

 

Това е много сериозен дефект, по отношение на крайно важна част от реактора“, казва преседателя на Агенцията за ядрена сигурност на Франция Пиер-Франк Шеве, цитиран от ТАСС. Според него в това „няма нищо учудващо“, тъй като „последната АЕЦ във Франция е построена пред 15 години“.

 

Според проведено изследване сред специалистите предизвиква опасение качеството на стоманата за корпусите на реакторите, което може да удължи графика за производство с няколко години и да повиши значително цената. Този проблем може да се отрази негативно на дейността на изпитващата финансови проблеми френска компания Areva, която смяташе да построи два реактора от типа EPR за Hinkley Point до 2023 г. и в бъдеще три за АЕЦ Sizewell.

 

Във Великобритания сега се експлоатират 16 атомни енеригйни блока на 9 АЕЦ, които осигуряват между 15-20% от нуждата от електроенергия в страната.

Според данните за 2014 г. чистата загуба на Areva е нараснала до 5,6 млрд. долара, предишавайки 10 пъти показателите от 2013 г. От 2013 г. френската компания не е могла да спечели нито един търг за строителството на нови атомни енергийни блокове.

АЕЦ Hinkley Point
АЕЦ Фламанвил
AREVA
реактори EPR
По статията работи:

Маринела Арабаджиева