НАЧАЛО » свят

Строителството на Беларуската АЕЦ върви по график, 5000 души работят на площадката

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов направи работно посещение в град Островец в Беларус

fb
3E news
fb
10-11-2016 01:36:00
fb

Изграждането на Първи и Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ се извършва едновременно с високи темпове. Дейностите вървят съгласно установения график. Това стана ясно по време на работното посещение на генералния директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов на площадката на Беларуската АЕЦ в град Островец, Гродненска област. „Беларус ще получи предадена „до ключ“ мощна централа, която има максимално високо ниво на безопасност и напълно отговаря на всички постфукушимски изисквания на МААЕ. Особено важно е, че това е референтен проект. През октомври иновационният Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 с ВВЕР-1200 бе въведен на 100% мощност и сега се готви за промишлена експлоатация. Той бе първият в света енергоблок от поколение „3 плюс“. Но тук, в Република Беларус, ние реализираме проект с аналогична реакторна установка“, подчерта Лихачов.

В момента в строително-монтажните дейности са ангажирани едновременно около 5000 човека. Беларуски компании изпълняват близо 70% от дейностите, а руските – 30%. Високите темпове на строителство на площадката в Островец са благодарение на внедряването на нови технологии и управленчески инструменти. „Те се използват активно не само от руските, но и от беларуските организации, което съществено повишава производствената ефективност. Беларуската площадка е много важен обект за Групата компании ASE, която е генерален изпълнител на централата. Ние разбираме отговорността си пред беларуската страна, затова се стремим да работим в пълно съответствие с графика“, подчерта Валерий Лимаренко, ръководител на Групата компании ASE, част от „Росатом“.

По време на посещението на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и първия заместник генерален директор по оперативното управление на държавната корпорация Александър Локшин в Беларуската АЕЦ на площадката от беларуска страна бяха още вицепремиерът Владимир Семашко, министърът на енергетиката Владимир Потупчик, заместник - министърът на енергетиката Михаил Михадюк и министърът на архитектурата и строителството Анатолий Чьорний.

Лихачов отбеляза високата култура на организацията на строителството и доброто взаимодействие на руските и беларуските строителни организации. „Съвместната работа на руските и беларуските специалисти при изграждането на АЕЦ помага за разширяване на руско-беларуското икономическо сътрудничество. Това несъмнено ще е от полза за нашите народи, защото ядрената енергетика създава условия за развитие на науката и техниката, внедряването на високите технологии и подготовката на висококвалифицирани специалисти“, заяви Лихачов.

 

Беларуската АЕЦ се състои от два енергоблока с обща инсталирана мощност 2400 МВт. и се изгражда по проект АЭС ВВЭР-1200, който напълно съответства на всички международни стандарти и препоръки на МААЕ.

Основният договор за строителството на Беларуската АЕЦ е подписан на 18 юли 2012 г. в Минск в хода на срещата между министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев и министър-председателя на Република Беларус Михаил Мясникович.

 

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на четири водещи компании от отрасъла – АО „НИАЕП“, АО АСЕ, АО „Атоменергопроект“ и АО „Атомпроект“.

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар за изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти - Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.

 

Беларуска АЕЦ
Росатом
Алексей Лихачов
Група компании ASE
По статията работи:

Маринела Арабаджиева