Стокхолмският арбитраж отложи решението по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“

Стокхолмският арбитраж удължи крайният срок за решението си по спора между руската газова компания „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“ по договора за доставка на руски газ за  края на декември 2017 г. Срокът на спора по делото за транзит на газ е отложен за края на февруари 2018 г.

Причината за удължаване на срока по делото е обжалването от страна на „Газпром“ на междинното решение, става ясно от съобщение на украинската компания.

„Газпром“ на 7 ноември обжалва решението на Стокхолмския арбитраж от 31 май 2017 г. по договора за доставка на газ. На 9 ноември Арбитража при търговската палата в Стокхолм отложи крайният срок за произнасяне на решението по делата между „Нафтогаз Украйна“ и „Газпром“ по договорите за доставка и транзит на газ на 30 декември 2017 г. и 28 февруари 2018 г. съответно, се казва в съобщението.

Стокхолмският арбитраж в края на месец май излезе с отделно решение по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по договора за доставка на газ за Украйна, което по своята същност е междинно. Текстът на решението не бе публикуван. Украинската страна обаче съобщи, че съдът е удовлетворил основните й искания – отмяна на клаузата „вземи или плати“, отмяна на забраната за реекспорт, преразглеждане на формулата за цените на газа, започвайки от 2014 г. „Газпром“ пък опроверга за отмяната на клаузата „вземи или плати“.

В края на юни председателят на „Газпром“ каза, че междинното решение на съда ще бъде обжалвано. В публикувания финансов отчет на компанията се казва, че на 7 ноември в швейцарския апелативен съд е подадено заявление, в което се оспорва междинното решение.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари