НАЧАЛО » свят

Среща на високо равнище за климата започва в Париж

fb
3E news
fb
12-12-2017 11:41:00
fb

Изменението на климата е във фокуса на международната среща на високо равнище "Една планета”, която започва днес в Париж. Форумът, по време на който ще бъдат обобщени резултатите от прилагането на Парижкото споразумение и ще бъдат очертани перспективите за развитие, е иницииран от френският президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.

Очаква се на срещата на върха да присъстват лидерите на ООН и Световната банка, както и държавните ръководители на най-засегнатите от климатичните промени страни. Те ще вземат участие и в официална закуска в „Елисейския дворец” по покана на Макрон. В събитието ще участва и българският държавен глава Румен Радев, който заминава за френската столица дни след като се върна от визитата си в Париж по покана на президента Макрон.

В състава на националните делегации ще бъдат включени също и ръководителите на мегаполиси, представителите на централните банки и членовете на множество обществени организации. По първоначални данни общият брой на участниците вероятно ще надвишава 4000 души.

Малко преди началото на форума папа Франциск пожела на участниците в него "ясно разбиране за необходимостта от наистина ефективни решения за противодействие на изменението на климата и преодоляване на бедността". Въпреки това, френските природозащитници оценяват перспективите на срещата като „силно ограничени”.

Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, което президентът Доналд Тръмп обяви пред 6 месеца, също тегне като черен облак над срещата. Причината се крие във факта,че финансовите нужди за постигане на устойчиво развитие се оценяват на хиляди милиарди долари. Но в периода 2011 - 2016 г. Световната банка е инвестирала много по-скромна сума за екологични проекти – едва 63 млрд. долара.

"Все още няма съответствие между направените изказвания и започнатите дела", каза Одре Пулвар, директор на Фонда "Природа и човек". БГНЕС припомня, че само ден преди това президентът на Световната банка Джим Йонг Ким увери пък, че „Една планета” ще предостави шанс за конкретен напредък в борбата срещу глобалното затопляне. "Това, което прави тази среща на върха различна, е, че това не е просто още едно политическо заседание на високо равнище", каза той пред репортери. "Това ще обедини групи от хора, които обикновено не се събират, особено когато говорим за проблемите на климата".

климат
Парижко споразумение за климата
среща на високо равнище за климата в Париж
Еманюел Макрон
По статията работи:

Галина Александрова