НАЧАЛО » свят

Срещата между Тръмп и Ердоган - какво даа очакваме?

Диалогът ще се фокусира върху политически проблеми между Анкара и Вашингон, Сирия, раздалечаване с Русия, търговска сделка за 100 млрд. долара, прогнозират политически анализатори

fb
3E news
fb
13-11-2019 10:11:14
fb

На среща между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган днес във Вашингтон ще бъдат обсъдени двустранните отношения и ситуацията в Сирия, предаде БНР. Последната визита на Ердоган във Вашингтон за среща с американския президент беше през май 2017 г.

Преди да отпътува за Съединените щати турският президент заяви пред репортери, че един от ключовите въпроси ще бъде искането за екстрадиция на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти го обвиняват, че той стои зад опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Анкара ще предостави на САЩ документи, за да се опита да ги убеди, че среща на американски представители със сирийския кюрдски командир Мазлум Кобани би била „грешка“. Според Реджеп Тайип Ердоган „не е възможно да се каже“, че „терористите“ са се изтеглили от планираната зона за сигурност в Северна Сирия. Той добави, че ще припомни на американския президент, че Вашингтон не е изпълнил постигнатото споразумение по въпроса.

Малко преди посещението американският Конгрес прие с огромно мнозинство документ, признаващ масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид. Американски политици настояват на Турция да бъдат наложени санкции заради закупуването на руските ракетни комплекси С-400, води се и разследване срещу турската държавна „Халкбанк“, която е заплашена от глоба заради нарушаване на американските санкции срещу Иран. Смята се, че финансовата институция е съдействала за трансфер на около 20 млрд. долара към Иран.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се опита да разубеди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да развива връзки с Русия и да ограничи възможностите за изпълнение на големи двустранни договори, включително на проекта за изтребители F-35, прогнозират американски експерти, цитирани от БГНЕС.

Разговорите между Тръмп и Ердоган ще се проведат в Белия дом на фона на трудните отношения между двете страни, които са още по-сложни поради разногласия около Сирия. Независимо от това, анализаторите вярват, че страните ще могат да се концентрират върху въпроси от взаимен интерес и евентуално да постигнат известен напредък.

Матю Хоу, старши сътрудник в Центъра за международна политика във Вашингтон, изтъква, че срещата ще се проведе на фона на притесненията, изразени от медиите и американския конгрес по отношение на политиката на Турция. Тази тревога обаче е свързана само външно с дейността на Ердоган.

“В действителност това са по-скоро атаки срещу президента Тръмп, отколкото към всичко, което наистина е свързано с Турция. Разбира се, има проблеми, които трябва да бъдат решени с Анкара: постоянната подкрепа на САЩ за джихадистки елементи, нарушаването на правата на човека в Турция, намаляването на политическите свободи и свободата на пресата, преследването на кюрди в Турция. Тези проблеми трябва да бъдат решени, но те няма да бъдат решени сега”, каза експертът, служил в Пентагона и Държавния департамент повече от десет години.

„По-скоро предполагам, че преговорите ще се отнасят преди всичко до продажбата на американски оръжия, за да се предпази Турция от по-тесни връзки с Русия и ще се даде възможност на САЩ да контролират и разработват нефтените и газови находища в източна Сирия“, прогнозира Хоу.

Според него Турция в крайна сметка ще напусне Северна Сирия, прехвърляйки контрола върху тази територия на сирийското правителство в замяна на факта, че няма да има „независима кюрдска територия“.

Али Демирташ, анализатор от университета в Южна Каролина, също изтъква важността на кюрдския въпрос в преговорите между Тръмп и Ердоган. Експертът припомня, че Турция „по никакъв начин не приема автономията на ПКК и YPG“, тоест на Кюрдската работническа партия и на кюрдските отряди за защита на населението – формации, които счита за терористични.

“Мисля, че Тръмп спокойно ще продължи косвено да подкрепя военната операция на Турция срещу YPG, а тя ще остане в рамките на предложената зона за сигурност в Сирия”, заяви Демирташ.

Според него общата картина показва, че „Вашингтон губи способността си да контролира Анкара“.

“САЩ могат да загубят много, ако загубят Турция – това е вторият по големина член на НАТО. Това може да означава край на геополитическото присъствие на САЩ в Близкия изток, предвид нарастващото руско влияние. Ако Вашингтон продължи наказателните мерки, Турция може да преразгледа военното присъствие на САЩ на турска територия – това би означавало края на НАТО, както знаем. Това е твърде висока цена за Запада и Анкара знае за това”, казва експертът.

Подобни последици са добре разбирани във Вашингтон, където показаха известна сдържаност по въпроса за доставките на руски системи С-400 в Турция, припомня анализаторът.

Демирташ е уверен, че в ситуацията около руските системи за противовъздушна отбрана С-400 Тръмп ще продължи да се държи като истински предприемач, оставяйки на Турция възможността да купи от САЩ партида от най-новите скъпи самолети F-35. И това ще се случи, въпреки резкия натиск на Конгреса, който налага въвеждането на санкции срещу Турция въз основа на закона за CAATSA. Този подход на американските законодатели като цяло сериозно усложнява двустранните отношения”, казва експертът.

“Тръмп с неохота прекрати участието на Турция в изтребителната програма F-35. Той гледа на света от гледната точка на бизнесмен и иска да продаде самолети, които струват милиарди долари. При положение, че Турция иска да купи 100 F-35, американският президент е готов да въведе отново Турция в програмата. Очаквам, че по отношение на С-400 и F-35 той ще запази статуквото до ноември 2020 г. Ако бъде преизбран, той вероятно ще позволи на Турция да придобие F-35, независимо от ситуацията със С-400”, каза турският експерт.

Междувременно “Вашингтон пост” съобщи, че президентът на САЩ е предложил на Ердоган търговска сделка на стойност 100 милиарда долара и „решение“ за разрешаване на ситуацията със санкциите, която Вашингтон обеща да наложи срещу Анкара за закупуването на руски системи за ПВО С-400. |Спореед източници на изданието подобни предложения на американския лидер за подобряване на отношенията между САЩ и Турция се съдържат в писмо, изпратено до турския президент през изминалата седмица.

Според вестника, предложенията на Тръмп вероятно ще “вбесят” поне някои законодатели в Камарата на представителите на САЩ, които миналия месец подкрепиха налагането на санкции срещу Турция за военната й операция „Мирна пролет” в Сирия.

Турският президент Тайип Ердоган е в Съединените щати на 12-13 ноември и ще обсъди с американския си колега Доналд Тръмп покупката на най-новите изтребители, руски и американски системи за противовъздушна отбрана С-400 и “Пейтриът”, както и ситуацията в Сирия.

Доставките на най-новите системи за противовъздушна отбрана, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. В средата на септември приключи втората фаза на доставка на С-400. Според Ердоган руските системи за противовъздушна отбрана ще заработят напълно през април 2020 г. Вашингтон поиска отказ от сделката, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на последните изтребители Ф-35 в Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара отказа да направи отстъпки.

търговска сделка
Русия
Сирия
среща Тръмп - Ердоган
Турция
сащ
По статията работи:

3E news