Средната цена на медта през тази година ще е от порядъка на 7 хил. долара за тон

Британската компания CRU прогнозира, че средната цена на медта през тази година ще е от порядъка на 7 хил. долара за тон. Освен това световният пазар вероятно ще демонстрира малък дефицит, при повишение на производството на мед с 3% и на търсенето с 3,1 %, коментира директорът по проучване на сектора на медта в CRU Ванеса Дейвидсън в рамките на конференция в Сантяго.

За последните 18 месеца цената на медта е нараснала с 35 %. По думите на Дейвидсън, тенденцията да по-нататъшно повишение се запазва и може да достигне до рекордни нива, става ясно от информация на агенция Bloomberg.

Най-обещаващото производство на мед е в Чили и Перу. Според оценката на CRU потенциалните производствени мощности на Чили са за 3,2 млн. тона. До края на 2030 г. в света може да бъдат стартирани около 55 проекта с обща мощност от 2,1 млн. тона.

Без нови инвестиции, производството на съществуващи мощности ще спадне с 20 млн. тона до по-малко от 12 млн. тона през 2034 г., което ще стане причина за глобален дефицит на метала от над 15 млн. тона, смята анализаторът от CRU Хамиш Симпсън.

По думите му, ситуацията изглежда още по-песимистична, ако се вземе предвид, че до 2035 г. трябва да приключи продуктивният срок на експлоатация на над 200 медни рудника, работещи към настоящия момент, съобщава Mining.com. Удовлетворяване на прогнозираното търсене може да има само ако бъдат пуснати в експлоатация и стартират настоящите проекти.

Котировката на договорите за мед на LME в четвъртък са на нивото от порядъка на 6867 долара за тон, което е под 6% под най-високата цена регистрирана през декември 2014 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари