Спирането на ядрени енергийни проекти продължава: огромен проект е отменен

Източник: oilprice.com

Автор: Leonard Hyman & William Tilles, oilprice.com

На 31 юли SCANA Corp., компания от Южна Каролина и строителният й съдружник държавната Santee Cooper, обявиха по отделно своите решения за прекратяване на ядрения проект за два блока V.C. в Дженкинсвил/ Jenkinsville, SC.

По отношение на хронологията, съветът на директорите на Santee Cooper се срещна на 31 юли, за да преразгледа ревизираните оценки за завършването на сегашния обречен ядрен проект. (Santee Cooper притежава 45% от проекта, а SCANA останалата част)

Според местните прессъобщения, бордът на Santee Cooper е бил информиран, че ще се нуждаят от допълнителни 11,4 милиарда щ. долара за завършване на ядрения проект на обща стойност за проекта от 25 милиарда долара. Това би довело до друга прогнозна оценка на разходите на проекта повече от 75% от първоначалната оцека и крайната дата за експлоатация ще бъде отложена с пет години.

В резултат на това съветът на Santee Cooper гласува единодушно да прекрати ядрения проект.

Съобщавайки, че неговият партньор в този огромен проект за изграждане на ядрена централа се отказва, управителният съвет на SCANA се сблъска с едно от трите решения:

1) да го направи сам и да завърши проекта като едноличен собственик,
2) да завърши единица 2,  да отмени единица 3 и да построи газова електроцентрала, за да компенсира загубата на генериращ капацитет, или
3) да последва ръководството на партньора си и да отмени целия проект.

Бордът избира третата опция.

И накрая, продължаваме да вярваме, че проблемът с нови ядрени (изключват се малки модулни единици) електроцентрали не е, че те генерират електроенергия чрез деление на атома. Трудността е икономическа. Ядрените блокове са скъпи, генериращи базов заряд в свят, където производството на електроенергия става все по-евтино и все по-децентрализирано.

Електроцентралите за базово натоварване (и най-вече ядрените) са по принцип задължителни (за изкупуване на енергия), нееластични и влияещи на цените. В бъдеще ще има по-малка нужда от тези съоръжения, независимо от това как те се захранват.

Освен това строителят на атомна електроцентрала трябва да заложи огромна сума за необходимостта от електроенергия за десетилетие, след като инсталацията езавършена. Предвид несигурността в  търсенето и цените на електроенергията това е риск, който не е компенсиран в регулаторния процес.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари