НАЧАЛО » свят

Слънчевият гигант SunEdison обяви банкрут

fb
3E news
fb
22-04-2016 11:10:00
fb

Американската SunEdison, която се смята за една от най-големите компании в света в областта на алтернативната енергетика подаде заявление за защита от кредиторите.

В заявлението по глава 11 на Кодекса на САЩ за банкрут, подадено в четвъртък,21 април в съда в Южния окръг на Ню Йорк се съобщава, за това, че активите на компанията са 20,7 млрд.долара, а ангажиментите по задълженията – 16,1 млрд.долара.

В заявлението се отбелязва също така, че водещите акционери на компанията са големи инвестиционни фондове от САЩ: Oppenheimer Funds (11,9%), BlackRock (6,5%), Vanguard Group (6,4%) и Adage Capital Partners (5,4%). След подаването на заявлението, търгуването на акции на SunEdison на Ню-Йоркската фондова борса (NYSE) бе спряно.

Компанията проведе първо публично предлагане на акции през 1995 г. Едно от основните направления на бизнеса на SunEdison е строителството на слънчеви електроцентрали и доставка на оборудване за тях.

Компанията постигна максимум на котировките през юли 2015 г., когато една акци достигна 33 долара. Пазарната капитализация на компанията тогава бе 10 млрд.долара и до неотдавна това бе една от най-големите компании в сектора на слънчевата енергетика, чиито акции се търгуваха на фондовата борса в САЩ.

Към края на април 2016 г. котировките на SunEdison паднаха обаче под нивото от 1 долар за акция за пръв път от момента на IPO преди повече от 20 години.

В публикуваното прессъобщение генералният директор на компанията заявява, че „решението за извършване на реструктуриране на активите под съдебен контрол е било трудно, но важно в плана за подобряване на ситуацията с ликвидността в краткосрочно бъдеще“. В прессъобщението се казва още, че съдебният процес ще даде възможност за адаптиране на баланса на активите към финансовите възможности на компанията и ще намали трупането на задължения, което пък „ще подпомогне по-нататъшното развитие на компанията“.

Според експертите критично за компанията е било твърде бързото развитие през 2014-2015 г., тъй като е било съпроводено с привличане на много голямо ниво на дълговите ангажименти, а също така и със спада на рентабилността на проектите за алтернативна енергиа на фона на срива на цените на петрола.

По данни на анализаторския център Good Jobs First компанията SunEdison е получила държавни субсидии е кредити за 650 млн.долара. Анализатори отбелязват, че това е поредната компания за алтернативна енергетика, обявяваща банкрут и която е субсидирана от Министерство на финансите на САЩ в рамките на програма за подкрепа на алтернативната енергетика, одобрена от президента на страната.

През последните години банкрут са обявили A123 Systems, Fisker Karma, Solyndra, Evergreen Solar, SpectraWatt, Stirling Energy Systems, Solar Millennium, както и други по-малки. През февруари 2016 г. заявление за защита от кредитори подаде американското подразделение на испанката компания Abengoa, която е получила субсидии от правителството в размер от 2,7 млрд.долара, съобщават местни медии.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SunEdison
алтернативна енергетика
слънчева енергетика
банкрут
По статията работи:

Маринела Арабаджиева