НАЧАЛО » свят

Слънчевата енергетика в Европа ще нарасне с 11 ГВт през 2018 г.

fb
3E news
fb
28-03-2018 11:40:00
fb

Според данни от доклада «PV Installation Tracker Q1 2018», на консултантската компания IHS Markit , през 2018 г. в Европа ще бъдат пуснати в експлоатация от порядъка на 11 ГВт слънчеви мощности, съобщава PV-magazine.

Очакваният ръст е най-високият в сравнение със средната динамика на изминалите 5 години. През 2016 г. пуснатите в експлоатация фотоволтаични мощности са били от порядъка на 6,7 ГВт, а през 2017 г. - 8,6 ГВт.

Две трети от новите фотоволтаични мощности през 2017 г. са били построени в пет страни – Турция Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания, сочат данните на  IHS Markit.

Анализаторите прогнозират, че през 2018 г. лидер на пазара ще стане Испания, за която се очаква ренесанс на слънчевата енергетика.
Според данните на PV-magazine, днес в различните провинции на Испания се обсъждат проекти за фотоволтаични мощности общо за 24 ГВт. Повечето от тези проекти не разчитат на субсидии.

Според  IHS Markit предварителните данни сочат, че Испания е на път да се превърне в петият по големина пазар на производство на електроенергия от слънчеви мощности. Сред лидерите се нареждат Германия, Турция и Франция.

Една трета от прогнозируемият европейски обем от слънчева електроенергия се пада на големите промишлени системи, които се строят в рамките на конкурентни търгове, с изключение на Турция, където важат фиксирани цени.

Две трети от обема на слънчева енергия се пада на домашните и покривни системи. Ръстът на търсенето в този сегмент зависи все по-малко от държавата. Спадът на стойността на оборудването, в съчетание с относително високите цени на „мрежовата“ електроенергия прави собственото потребление на получената от фотоволтаични мощности електроенергия все по-изгодна.

Припомняме, че напоследък, по данни на EVN България в регионът, обслужван от компанията също се забелязва бум на монтираните слънчеви панели. Повечето от поставените соларни панели, според компанията обаче са втора ръка и идват от Германия, където тече подмяна на стари фотоволтаични мощности. Този процес от своя страна поставя редица въпроси, от една страна с ефективността и от друга, проблемите,  свързани с последващият по-кратък живот на тези мощности „втора ръка“ и съответно преработката на опасния отпадък, след изтичането на краткия живот на подобен тип слънчевите мощности.

фотоволтаици
слънчева енергетика
IHS Markit
бум на слънчеви мощности в Европа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева