След силния ръст през седмицата, цената на петрола тръгна към понижение

Цените на петрола в петък сутринта се понижават, след като през седмицата достигнаха най-високите нива от 2014 г. насам.

Стойността на фючърса за юни за петрола сорт Brent тази сутрин намалява с 0,31 % до 71,8 долара за барел. Фючърсът за месец май за петрола сорт WTI спада с 0,34 % - до 66,84 долара за барел.

Двата основни сорта Brent  и WTI в сряда, 11 април достигнаха до най-високите нива от декември 2014 г. - 73 и 67 долара за барел съответно поради нарастване на геополитическото напрежение около Сирия. В петък при петролните котировки се регистрира спад, който започна още в по-късните следобедни часове в четвъртък. Според наблюдателите на пазара, независимо от започналото понижение, увеличението на цените като цяло за седмицата може да е от порядъка на около 7 %, което е най-голямото повишение от юли 2017 г.

Играчите на пазара продължават да оценяват и данните от априлския доклад на ОПЕК, в който прогнозата за търсенето на петрол в света през 2018 г. е повишена – с 0,03 млн. барела на ден до 1,63 млн. барела на ден. Общо търсенето на петрол през тази година се прогнозира да достигне 98,7 млн. барела на ден. Освен това ОПЕК повиши и прогнозата си за ръст през 2018 г. на предложенията на пазара от страна на страните извън картела – с около 0,04 млн. барела на ден, до 1,71 млн. барела на ден.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари