НАЧАЛО » свят

Слаб скок на цените на петрола

fb
3E news
fb
06-11-2014 10:48:00
fb

Световните цени на пертола нараснаха, макар и слабо на фона на данните за намаляване на запасите от лек петрол в САЩ, а също така и заради разпространените на пазара, макар и непотвърдени съобщения за взрив на тръбопровод в Саудитска Арабия, отбелязват анализаторите.

 

Към края на сесията на Лондонската борса фючърсните сделки по договорите за доставка на петрола от сорта Brent намаля с 0,43 долара до 83,25 долара за барел.

 

По време на сесията цената на Brnt падна под 82 долара за барел, което е най-ниският показател от 2010 г. След появата на слуховете за саботаж на тръбопровод в Саудитска Арабия цената на барел Brent се повиши над 84 долара за барел, но впоследствие, след официално опровержение на слуховете отново се понижи, коментират наблюдатели.

 

Цената на доставките през декември на тексаския лек петрол от сорта WTI поскъпна в сряда на борсата в Ню Йорк с 1,49 долара (1,93 %) до 78,68 долара за барел. Като мотив за това се посочват съобщенията за намаляване на запасите на „черно злато“ в едно от големите хранилища в САЩ, посочват наблюдатели.

 

При електронната търговия цените достигнаха и по-високи нива – от почти 79 долара за барел. Според анализаторите причина за повишението на цената на енергоносителите е публикуваната информация за по-малко от очакваното увеличение на запасите от черно злато в САЩ. По официални данни те са се увеличили през миналата седмица с 460 хил.барела до 380,2 млн.барела. Очакването обаче е било, че увеличението ще е 2,35 млн.барела. Освен това запасите в едно от най-големите нефтохранилища в района на гр. Кушинг в Оклахома са се понижили с 551 хил. Барела - до 20,8 млн. барела само за последната седмица на октомври.

 

Мигновената реакция последва след потвърждение за намаляването на запасите в газохранилищата в Кушинг“, отбелязва анализатора Тив Еванс от ню-йоркската компания Citi Futures Perspective. Според него тези новини са се оказали в противоречие с настроенията на пазара.

 

петрол
цени
борси
По статията работи:

Маринела Арабаджиева